Всичко, което трябва да знаете за сайдера

Всичко, което трябва да знаете за сайдера



Сайдерът привидно е наоколо, но колко хора се сещат да си го поръчат с хубава храна в ресторанта например? Едва ли са много, въпреки че той може да е безценен като доброто вино и наливната бира.

Ниското съдържание на алкохол в сайдера (обикновено около 8%) го прави по-различен от виното, и далеч по-добра компания на някои храни. Например на аспержите и тайландската храна.

Приготвянето на сайдер отнема много време. Ябълките не са лесни за отглеждане, понякога може да отнеме 5 години докато плодовете узреят и са готови за използване. Затова производителите на ябълково вино често апелират за подкрепа.

Сайдерът, подобно на виното и бирата, има много видове и райони на производство. Ако иска да си достави пълно удоволствие с него, човек трябва да се запознае подробно с тях. 

Избор на търговец

Едно от първите и най-важни неща при избор на сайдер е да се намери реномиран търговец, което понякога може да се окаже голямо предизвикателство. Специалистите съветват да потърсите надеждни доставчици, където ще може да откриете разнообразие.

Ако няма такива във вашия град? Поръчайте си онлайн!

Пенлив или не

Друго важно нещо, което трябва да решите, когато избирате сайдер, е дали искате да е с балончета или не. Повечето сайдери са газирани и леко светли, но има и такива, които не са. Ако искате да опитате второто, може да потърсите сладкото леко ябълково вино Millstone Sidra Americana. За изтънчен искрящ сух сайдер може да се обърнете към South Hill Packbasket Sparkling.

Колко да е сладък

Сред нещата, които имат значение при избора на сайдер, е и дали и колко да е сух. Много хора объркват плодовия вкус със сладост, но добре че производителите уточняват върху етикета нивото на захарта. За перфектен баланс на киселинността и сладостта специалистите препоръчват един от най-добрите френски сайдери на Famille Dupont  Cidre Bouché.

Букет от аромати

Диапазонът от аромати на сайдер е почти толкова широк колкото и този на виното, така че ви дава перфектна възможност да изберете предпочитания от вас вкус. Съществува практика потребителите да избират сайдер като дегустират и оценяват вкуса . Често те го сравняват със  „земя“, „трева“, „минерали“ , „гъби“ и др.

Сортът на ябълката

Накрая – проучете сорта на ябълките, от които е направен сайдерът и от къде идват. Обикновените ябълки са със средна киселинност, ниско ниво на танин и много плодов аромат. Има и специфични сортове горчиви ябълки с високо ниво на танин, които придават интересен вкус на сайдера.