7 неща, които може би не знаете за яйцата

7 неща, които може би не знаете за яйцата



Мислите ли, че знаете всичко за яйцето извън многото варианти за неговото приготвяне? Оказва се, че то крие под черупката си повече тайни, отколкото предполагаме. Ето поне 7 от тях.


  1. Яйцето не се съхранява в хладилника


Противно на общоприетото схващане (и на отделението за яйца, с което се продава всеки хладилник) яйцата не се съхраняват в хладилника. Защо? Защото те са естествено покрити със защитен филм, който пречи на бактериите да преминават. Освен това яйцата в големите помещения никога не се съхраняват на хладно, защо тогава да го правим вкъщи?


2. Черупката му има пори


Черупката на яйцето има пори и поради тази причина, поставено в хладилника, то може да абсорбира всичките му миризми. Вероятно ви се е случвало и знаете, че не е никак приятно. 

Това е още една причина да избягвате поставянето на яйцата в хладилника. Ако забравите, може би миризмите му ще ви подсетят. 


3. Жълтъкът се консумира в рамките 24 часа


Внимание, трябва да сте наясно, че не може да направите нищо с едно вече счупено яйце. Счупено, то е любима почва за микробите. Не го прибирайте в чашка или чинийка до времето, в което ще го приготвяте. 

Суровият жълтък трябва да се консумира в рамките на едно денонощие - 24 часа, не повече. 


4. Всеки номер значи нещо


0, 1, 2 или 3… всяко продавано яйце трябва да има номер на черупката, за да информира потребителите за начина на отглеждане на кокошката, която го е снесла. Номер 0 означава, че яйцето е продукт на биологично земеделие, 1 - че кокошката е отглеждана на открито, 2 - чрез подово отглеждане (кокошките не са в клетки, но са в затворени помещения) и 3 - че кокошката е израснала в клетка.


5. Яйцата няма един и същи цвят, защото...


В някои страни яйцата са бежови, в други са най-често бели. В България се срещат и от едните, и от другите, но най-много са тези с по-тъмна черупка. Всъщност цветът няма никакво отношение към качеството на яйцето. 

Оцветяването на черупката зависи от породата на кокошката носачка. 


6. Никога не мийте яйцата


Често се случва, когато отворите кутията с яйцата, някое от тях да е потънало в мръсотия. Това поставя въпроса за замърсяването на яйцата. Но няма място за безпокойство, предпазващият филм на черупката пречи на бактериите да преминат през чнея в яйцето. Ако обаче миете яйцето, вие ще премахнете тази защитна бариера и рискът от замърсяването ще стане по-голям. 


7. Проверете дали яйцето е прясно без да го чупите


Напълно възможно е да проверите дали яйцето е прясно без да се налага да го счупвате. Достатъчно е да го потопите в чаша с вода, ако потъне, значи е прясно, ако е “между две води”, трябва да го консумирате бързо, ако плува свободно, вече не е годно за консумация.