Апетитът идва със… студа

Апетитът идва със… студаКогато термометърът започне да пада, вятърът се усили, снежинките се разхвърчат и всичко замре, на човек му се приисква да остане вкъщи и да заспи дълбок зимен сън. Но и също да яде. И то да яде повече от нормалното. Така е, нали? А защо? Само удоволствието от храната ли е виновно? Не, спокойно, има редица проучвания, които го оневиняват. И смятат, че големият виновник е студът.


Колкото температурите се вледеняват, толкова желанието за хапване на нещо вкусно се увеличава и е трудно да бъде контролирано. Мнозинството мъже и жени предпочитат да останат вкъщи и да си спестят много от мъките в студа. И тази сезонна депресия често се извинява с извънредна лакомост и с оправданието, че тя покрива истинската нужда от енергия.


И да, увеличаване на приема на калории се възприема като битка срещу студа. За да се почувстват отново добре и за да се предпазят от ниските температури, много хора си топлят душата край утешителни чинии с ястия. Всъщност проучванията показват, че те са мнозинство. 59% от жените и 72% от мъжете признават, че ядат по-богати храни през зимата в сравнение с останалите сезони, а 65% от мъжете и 51% от жените не крият, че посягат към закуската по-често през деня, когато е студено.


Но всъщност, според експертите, не е нужно да се яде за двама. Те смятат, че гладът през зимата е по-скоро оправдание, отколкото наистина свързан със студа. 


Теоретично нашето тяло поддържа температура около 37°C. През зимата то изисква повече енергия тъй като студът изчерпва енергийните запаси, които поддържат тази температура. При това положение логиката, че като се храним, се борим със студа, наистина е желязна. Това се нарича терморегулация.Така ли е в действителност обаче? 


Експертите припомнят, че в мразовитото време през зимата ние имаме навика да не си показваме носа много често навън. Освен това разчитаме на по-топли дрехи, които да ни пазят. И също така намаляваме малко или много физическата си активност. Това са фактори, които показват, че ние изразходваме по-малко енергийни запаси от обикновено. Така че богатите храни не изглеждат изобщо нужни. 


И все пак, освен тялото, от студа страда и настроението. А мнозинството от хората признават, че вкусът на храната им оправя настроението. Какво по-хубаво от сладка шоколадова торта в мрака на ранния следобед? Или ароматно печено месо, овкусено с картофи и сос в снежната вечер? Нищо не може да ни забрани да си доставим малко радост и с топъл кроасан или горещ шоколад винаги, когато ни докривее от студа навън!


Зимата може да е наистина вкусна!