Време за аспержи!

Време за аспержи!



Лятото е почти тук и е време да се насладим на изисканите му вкусове. Ако не знаете как точно да си ги осигурите, не се притеснявайте, аспержите са насреща. Изтънчени, свежи и пълни с полезни вещества, те са готови да ви доставят истинско удоволствие. Но при едно условие - ако знаете как да ги приготвите.


Аспержите имат дълга история. Те са били любима храна на фараоните, римляните и древните гърци, които са ги почитали заради множеството им полезни свойства. Френският крал Луи 14-ти пък затвърждава звезданата им слава в Европа през 18 век. Днес Франция остава сред големите производители на аспержи, заедно с Испания, Перу и САЩ. А от Германия до Мексико изисканият зеленчук покорява трапезите и почитателите на кулинарните наслади. 


Но за да ни покажат най-добрата си страна, трябва да сме сигурни, че не правим грешки при приготвянето им. То може да е лесно като “Добър ден” стига да сме наясно с техниките за белене и времето за идеално готвене.


Подготовка


При подготовката преди всичко е много важно да изплакнете добре аспержите в студена вода, за да премахнете евентуалните следи от почвата, както и остатъци от обработката й. След това, върху една дъска, ги обелете с помощта на белачка. 


За белите аспержи е достатъчно да ги държите изправени и да обелите само първия им слой от края на върха до основата им. 


По отношение на зелените аспержи обелете единствено върха на зеленчука след като отстраните малките листенца като плъзнете острието на ножа по дължината на стъблото. 


И за двата вида подготовката завършва с отрязване на твърдата зона в основата. Колкото по-пресни са аспержите, толкова по-малко влакна имат и толкова по-малко нужда ще има да отстранявате тази част. Идеално би било да отрежете около 3-4 сантиметра. Шефове, специалисти по приготвяне на аспержите, съветват как да разберете дали са свежи - притиснете две-три аспержи една в друга и ги потъркаляйте в ръцете си. Колкото по-силен е шумът, толкова по-свежи са зеленчуците. 


Приготвяне


По отношение на приготвянето най-добре би било то да е на пара. По този начин ще се запазят максимално витамините в зеленчука. За целта сложете аспержите в купичката без да ги притискате една към друга. Всичко трябва да трае между 8 и 12 минути. За да сте сигурни, че са готови има един лесен начин - боцнете ги леко с нож. Ако белите се пробиват без съпротива, значи са готови. Зелените пък трябва да са малко по-твърди, подобно на зелен фасул.


Ако все пак решите да ги приготвим във вода, трябва да я посолите и тя да кипне преди да ги сложите в нея. За да не се разварят по време на приготвянето, може да съберете няколко аспержи, между четири и осем, в зависимост от големината, и да ги завържете в основата с канапче. Варете в продължение на 15-ина минути. След това проверете дали са готови по същия начин.


Как да ги дегустираме?


Белите аспержи са перфектни, съчетани с обикновен сос винегрет. Зелените се консумират по-скоро натюр. В ризото, киш, паста или дори на скара. 


Сега е време за аспержи. Наздраве!