Торта “Гараш” - българската “Сахер” от Русе

Торта “Гараш” - българската “Сахер” от Русе



Тортите са сред най-вкусните десерти, а“Гараш” е сред най-вкусните торти. Нейният мек вкус на смлени орехи, пълномаслена сметана, мляко и натурален шоколад е спечелил хиляди верни почитатели не само в България, но и на много места по света.


Торта “Гараш” е на повече от 100 години. Тя е българска торта, измислена от австроунгарския кулинар Коста Гараш, чието име всъщност и носи. Той пристигнал в България и започнал работа в прочутия русенски хотел “Ислях хане”. Всъщност Коста не бил просто на работа в него, а бил част от управлението му.


За времето си “Ислях хане” бил едно от популярните места за почивка, забавления, кулинарни преживявания и културни представления не само в Русе, не само в България, но и в чужбина. В края на 19 век хотелът присъства в някои популярни туристически справочници, както и в описанията на известни пътешественици. Негови гости са знатни за времето личности като Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, известният полски писател Хенри Сенкевич и популярният английски актьор и режисьор Хенри Ървинг.


Историята на торта “Гараш” започва в деня на един от традиционните княжески приеми в гранд хотела. Княз Александър Батенберг имал навика да посреща в “Ислях хане” шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и румънския Карол I. Един от тях най-вероятно е бил сред първите, опитали прочутата торта, след като Коста Гараш влязъл в края на приема и я представил на гостите.


Според някои от историите от това време големият сладкар заимствал идеята за “Гараш” от вече известната по това време австрийска торта “Сахер”. Други смятат пък, че с българската торка Коста е отговорил и предизвикал “Сахер”. Каквато и да е причината, резултатът й се е отблагодарил многократно. Торта “Гараш” е истински кулинарен и сладкарски шедьовър, не само заради невероятния й вкус, но и защото той е постигнат без брашно и блатове. 


Няколко години след като създава новата българска торта Карлос Гараш напуска Русе и се мести в София. Там талантливият сладкар започва работа в известния хотел “Палах”, където също предлага известната си торта. 


Оригиналната рецепта на торта “Гараш” се съхранява в Държавния архив в Русе, а в крайдунавския град прочутият сладкиш все още се произвежда по нея. 


Може би няма да стане като истинската, но ако вече ви се е дояла торта “Гараш”, защо не опитате да я направите сами? Ще са ви нужни масло, пудра захар, няколко жълтъка, какао, орехи и шоколад, а може би и още нещо. 


За да сте сигурни, че ще я направите както трябва, попитайте някой, който вече я е приготвял. Или за още по-сигурно минете през сладкарницата, а за най-сигурно - отправете се към Русе.