Печеното пиле: Шест грешки, които допускаме

Печеното пиле: Шест грешки, които допускаме



Вечна класика в кухнята, свещен обяд в неделя и любима компания на печените картофи - печеното пиле сякаш е направено по вкуса на всеки. Едва ли има някой, изкушен от готвенето, който да не го е приготвял. Дали обаче го правим по правилата? Ето няколко от най-честите грешки, които допускаме, и които вече можем да избягваме.    


За да не се изложите със сухо, безвкусно или препечено пиле пред гостите си, Максим Беленге, собственик на ресторант за печени ястия в Париж, дава няколко съвета, които ще ви помогнат да се представите блестящо с нежно, сочно и вкусно пиле. 


Вадите пилето от хладилника прекалено късно


Гостите пристигат след 15 минути, планирали сте да ги зарадвате с печено пиле, но още не сте започнали приготвянето му? Не се паникьосвайте, ако вече сте го извадили от хладилника, всички надежди за успех са все още позволени. “Най-добре е да го оставите на стайна температура между 20 и 30 минути”, съветва Беленге. Когато месото не е ледено, се приготвя по-бързо. Освен това така избягвате риска накрая пилето ви да е препечено отвън и не съвсем готово отвътре. 


Разрязвате го преди готвене


“Предимството на пилето е, че то е голямо и се готви равномерно”, отбелязва професионалистът пред Le Figaro cuisine. Затова няма нужда да го разрязвате преди това, дори точно обратното. Ако е разрязано, рискувате да го печете много и силно и в крайна сметка да го изсушите. Затова пилето се слага цяло във фурната и се разрязва едва след изваждането му от нея.


Не го овкусявате правилно 


Това е най-честата грешка. “Овкусявате кожата на пилето, но забравяте вътрешността му”, обяснява управителят на парижкия ресторант. Преди да сложите птицата във фурната, тя трябва да се посоли и поръси с черен пипер щедро. Добавят се и аромати - нарязани билки и подправки. “Но защо да не заложим на пълнеж от плодове, колбаси и лук и чесън? Колкото повече се потрудим над една плънка, толкова крайният резултат ще е по-вкусен”, категоричен е Максим Беленге. 


Не го овлажнявате по време на готвенето


И това е огромна грешка. Пилето трябва задължително да се поръсва със сока, който се получава по време на готвенето. “Много е просто. С една супена лъжица се загребва от сока на ястието и се изсипва директно върху птицата. След това затваряме фурната и повтаряме цялата операцията през 15 минути докато пилето се изпече. 


Грешно изчислявате времето за готвене



Правилото за “един час на килограм” трябва да се спазва стриктно, препоръчва пекарят и допълва: на 180 °C. Според него няма нужда от термометър, достатъчно е да наблюдавате процеса на печене. Когато времето за приготвяне се спазва и кожата на пилето стане кафеникава - време е да се слага на масата.


Сервирате го веднага след изваждане от фурната


Ако ароматът на печено пиле превземе кухнята, когато го извадите от фурната и ако желанието да го опитате на секундата ви кара веднага да го слагате на масата, знайте, че трябва да изчакате. “Най-добре ще е да проявите търпение за около 15 минути преди да преминете към дегустацията”, съветва Максим Беленге. Това е времето, в което месото се отпуска и пилето пуска последните си сокове. За да не изстине и да го ядете топло, може да го покриете с алуминиево фолио.


Е, вече знаете. Правилата не са трудни и може да ги приложите още при следващия семеен обяд. Със сигурно ще сте доволни от резултата.