Овкусява и помага: 5 ползи от ябълковия оцет

Овкусява и помага: 5 ползи от ябълковия оцет


Ябълковият оцет, освен една от основните подправки за много храни, има и редица полезни свойства. Те са открити още от древните китайци и индийци и са честа съставка в народната медицина.

Ето някои от ползите на този изцяло натурален продукт:

Помага срещу умора и стрес

Той съдържа аминокиселини, калий и ензими, които противодействат на повишаването на млечната киселина в тялото при физическо натоварване и стрес. Някои от другите му съставки, сред които и много полезни бактерии, помагат за подобряване на обмяната на веществата.

Облекчава болките в ставите

Ябълковият оцет съдържа пектин, който има способността да спомага детоксикацията на организма. Токсините в тялото са една от основните причини за болки в ставите заради натрупването им в съединителната тъкан. 

Ябълковият оцет съдържа и много антиоксиданти, а също магнезий, фосфор, калций и калий, които са сред основните съставки за всеки лек за болни стави. 

Предпазва сърцето от болести

Научни опити са доказали, че ябълковият оцет понижава кръвното налягане и нивата на холестерол в организма, които са сред основните причини за инфаркт,  инсулт и други болести на сърцето. 

Учени от Харвард са установили, че жените, които използват по-често ябълков оцет като дресинг към салата си, са изложени на по-малък риск от сърдечносъдови болести.

Забавя развитието на диабета

Изследванията на полезните свойства на ябълковия оцет са установили, че той помага да се понижи нивото на глюкозата в кръвта, което е един от желаните ефекти при лечението на хората с диабет тип 2. 

Оцетната киселина забавя усвояването на въглехидрати и подобрява инсулиновата чувствителност като балансира кръвната захар.

Помага в битката с килограмите

Ябълковият оцет може да бъде помощник и в битката с килограмите. Той създава усещане за ситост, а учените са установили, че активните съставки в него регулират ензимите, които участват в окислението на мастните киселини.

А колкото повече се повишават процесите на окисление в организма, толкова по-добър източник на енергия са.