Омлетът - добрият стар чаровник на масата

Омлетът - добрият стар чаровник на масата




Омлетът звучи съвсем по френски, а и вкусът му сякаш напомня за парижки бистра, ухаещи на бързо приготвен обяд, придружен от чаша вино. Всъщност във Франция така са свикнали с омлета, че смятат, че всеки истински готвач е длъжен да може да прави хубав омлет. В страната го приготвят без вода и брашно, каквато е рецептата в някои други държави, и задължително го навиват на руло. И наистина - яйцата, млякото и тиганът са всичко, което ви трябва, за един вкусен омлет, убедени са французите.


Но се оказва, че не само Франция претендира за правото да е родина на омлета. Италианците, гърците и даже немците считат себе си за откриватели на това възхитително ястие. И все пак думата “омлет” има френски произход и това е факт, който никой досега не се е наел да остори. Но ястия с бъркани яйца има в много национални кухни по света, което прави мястото на раждането му наистина недоказуемо.


Една от най-разпространяваните легенди за произхода на омлета е свързана с австрийския император Йосиф I, живял в далечния 19 век. Историята разказва, че един прекрасен ден той отишъл на лов, по време на който толкова огладнял, че се наложило спешно да търси място за хапване. Наоколо нямало къде да отседне, само наблизо имало една бедняшка къща. Потропал на вратата, а стопаните били стъписани - не очаквали на портата им да застане коронована особа. Но така или иначе знаели, че почерпката трябва да е солидна. Затова на помощ дошли всички продукти, които хората имали подръка - брашно, захар, яйца, мляко. И направили омлет.


Ястието се видяло невероятно вкусно на Франц Йосиф. Разбира се, възможно е причината за това да е била в това, че той е бил прекалено гладен. Но фактът е безспорен - императорът останал толкова доволен от трапезата, че на придворния готвач било поръчано да запомни рецептата и да я усъвършенства. Новото ястие нямало как да не заинтригува първо поданиците на императора, а после и всяка страна в Европа. Така и започва пътят на омлета към световната му слава. 


С омлета има свързани и различни интересни факти, които не са в сферата на легендите и историите. Всъщност славната история на това вкусно ястие продължава да се пише и днес той често се превръща в герой на много тържества. Неотдавна например европейците отбелязаха 110-та годишнина на знаменития булевард Тервюрен в Брюксел с гигантски омлет. За приготовлението на огромното ястие са били необходими 25 000 яйца, няколко торби лук и около 25 литра олио. 


За създаването на това кулинарно чудо в столицата на Белгия били поканени специалисти от град Мелмеди, които се известни с това, че правят най-хубавия омлет. По време на приготвянето готвачите много се притеснявали, че омлетът може да загори затова и го оставили малко недопечен. 


Късметлиите, които успели да опитат от вкусната храна, били повече от 3500. Разочаровани не е имало! Какво по-добро признание за добрия стар омлет!