Новите модни напитки – със съставка от канабис

Новите модни напитки – със съставка от канабис



Производителите на напитки в света правят все по-усилени опити да включат в продуктите си една нова и модна за сектора съставка. Тя се нарича се канабидиол - КБД (CBD) и се извлича от конопа.

Една от последните компании, погледнала към пазара на марихуана, е Coca-Cola. Американският концерн обяви, че проучва възможността да пусне напитка на основата на канабис и дори вече преговаря с канадския производител на коноп "Аурора" (Aurora). Плановете на Coca-Cola са новата напитка да е с добавка именно на CBD.

Канабидиолът няма психоактивно действие, не оказва влияние върху психиката и не води до изменение на съзнанието, показват редица проучвания. Това го различава от другата съставка на конопа - тетрахидроканабидиол (THC), която е виновникът за наркотично опиянение при употребата на марихуана.

„Марихуаненият“ сектор при напитките в последните месеци е в истински разцвет на фона на забавянето на традиционния им бизнес. Месец преди Coca-Cola да погледне към канабиса, това направи друга голяма компания. Производителят на бира "Корона" (Corona), "Констелейшън брандс" (Constellation Brands), обяви, че ще инвестира 3,8 млрд. долара за увеличаване на дела си в "Кенъпи гроут корп" (Canopy Growth Corp), водещ канадски производител на марихуана.

Медиите в САЩ обясниха този ход с намаляващото потребление на бира в САЩ и обръщането към виното и безалкохолните. Засега  от Constellation няма да предлагат "течна марихуана" в Америка, защото канабисът не е легализиран в цялата страна. Подобен бизнес обаче компанията може да стартира в Канада. 

Генералният директор на Canopy Growth прогнозира, че до 2020-2021 г. ще се произвеждат огромни количества добавки от марихуана, а най-голямо бъдеще, според него, ще имат напитките и приспивателни с коноп. 

В Калифорния пък, където марихуаната за удоволствие бе легализирана, бе пусната газирана вода с канабис. Неин производител е компанията Lagunitas Brewing, притежавана от гиганта Heineken.

Според учените CBD притежава силен аналгетичен ефект, подпомага лечението на хронична болка, остра и невропатична болка. Канабидиолът е мощен антиоксидант, много по-мощен от витамин С или витамин Е. Той е противовъзпалително средство, доказано е, че има антиракови и антитуморни ползи и че подобрява зарастването на костни фрактури.