Манхатън - един нюйоркчанин в света на коктейлите

Манхатън - един нюйоркчанин в света на коктейлите

Нито само мек като уиски, нито само сладък като вермут, изненадващ и с впечатляващ характер като за ранен нюйоркски следобед през лятото. Това е той, коктейлът “Манхатън”. Не е “Космополитън”, не е “Мохито”, нито “Блъди Мери”, а точно това, което е, точно за мястото, на което е. Най-нюйоркският от всички коктейли на света. 


Казват, че дължи името си на бара, в който е роден, а в създаването му се оглежда сянката на един бивш премиер на Великобритания. 


Каква е историята на любимия коктейл?


Говори ли ви нещо името Джени Джеръм? Тази дама, която би могла да е в основата на миксологията (изкуството по смесването на питиетата) е известна и като… майката на Уинстън Чърчил! Сега можем да разберем по-добре думите й отпреди години: “Взех повече от алкохола, отколкото алкохолът взе от мен”.   


На един прием, организиран именно от Джени Джеръм през далечната 1874 година, започва историята на един от най-известните коктейли в света. Партито е било в чест на кандидат в президентските избори в САЩ. По време на него един барман от Манхатън Клуб (чието име историята за съжаление не помни) създава напитката, съставена от уиски, вермут, битер и една “пияна вишна”, поставена деликатно на дъното на чашата. 


Въпреки че на пръв поглед изглежда лесен, “Манхатън” остава един от най-трудните за направа коктейли. Цялата сложност на рецептата се състои в смесването на съставките и в контрола по разтопяване на леда. “Манхатън”, впрочем, се сервира охладен в чаша за Мартини, пълна с лед. 


Ето я и рецептата:


За нея ще ви трябват:

40 мл американско уиски

40 мл червен вермут

10 мл абсент

1 с. л. битер 


Смесете в една чаша уискито, вермутът, абсентът и битера и разбъркайте с лъжица, а след това изсипете сместа в студена чаша за Мартини с пияна вишна на дъното и резенче портокал на ръба. 


Ако пък предпочитате вашият “Манхатън” да е малко по-сух, може да замените половината или дори целия червен вермут със сух вермут, така че да получите Manhattan Perfect или Manhattan Dry. Съществуват още много вариации на “Манхатън”. Една от последните тенденции при барманите в Ню Йорк например е да назовават различните видове на имената на кварталите: Red Hook, Little Italy ou Green Point.

Всъщност има теория, че историята, която свързва “Манхатън” с майката на Чърчил е по-скоро мит. И че коктейлът е създаден от мъж на име Блек, измислил напитката в известния ресторант Хофман Хаус в Ню Йорк. 


Независимо кой е създателят на прочутия “Манхатън” обаче, това не отнема от чара му и от желанието да бъде отпиван отново и отново, дори и далеч от Ню Йорк.