Кампари или Американо по италиански

Кампари или Американо по италиански



Горчив, тъмночервен и изпълващ с въодушевление съвсем по италиански той е един от най-известните ликьори в света. Историята на Кампари (Campari) започва през далечната 1860 година, и оттогава до днес той е символ на удоволствие и релакс.

Кампари е роден в малък бар в Новара, в северозападната част на Италия. Негов баща е собственикът на заведението, Гаспар Кампари, който сложил началото на рецептата на аперитив с червен  цвят, получен от запарката на горчиви билки, ароматни растения и плодове в алкохол и захар. 

А не след дълго след създаването на горчивия ликьор, на който Гаспар дал своето име, той решил да създаде и коктейл, с който увеличил градусите. И така се родила друга прочута напитка - коктейлът Американо!

Този нов аперитив бил съставен от горчивото кампари, червен вермут и газирана вода, украсен винаги с резенчета от портокал и от лимон. По онова време Американото било познато под името Милано-Торино, отправка към корените на неговата най-важна съставка, вермутът. През 1917 година обаче коктейлът е преименуван на Американо в чест на американските войници, които посещавали Италия и които масово го консумирали, а после и го популяризирали при завръщането си в Америка. 

В наши дни Кафене Кампари, в което е роден коктейлът Американо, е останало вярно на своите корени под марката Кампарино. В Кампарино Американо все така се сервира според традицията. 

За да останете съвсем верни на оригиналната рецепта на Гаспар Кампари, е препоръчително да използвате автентичен вермут от Торино, като Carpano, създаден от Бенедето Карпано през 1786 година. По това време той лансира идеята за ароматизиране на виното със смесица от ароматни растения. 

Добавен към Кампари, газирана вода и портокалова коричка, този вермут придава на Американото блогородство и изисканост и връща ароматите му от миналото.

За да направите традиционно Американо у дома не се изискват големи професионални умения, а насладата ще е също така несравнима.

Ето рецептата:

Необходими продукти - 40 мл Кампари, 20 мл Carpano Classico, 150 мл сода, една портокалова кора.

Изсипете алкохола върху ледчета, поставени предварително в чаши, които трябва да са в стил “old fashioned”. След това украсете с резенче портокал, отрязано на момента. 

И сега е моментът да му се насладите и да усетите вкуса на миналото.

Наздраве!