Как да готвим с розе: Няколко практични съвета

Как да готвим с розе: Няколко практични съвета

Събуждате се на сутринта след парти вкъщи, масата е в безпорядък и… о, тъжен факт - още няколко чаши стоят на дъното на отворените бутилки вино. И си казвате, че не е трябвало да отваряте толкова много розе. Чудите се какво да правите - дали да ги върнете в хладилника или можете да го използвате за нещо. А дали е възможно да се готви с розе?

Разбира се! С него се готви както с останалите вина.

Преди да се хвърлите в кухнята обаче, специалистите съветват да уточните какъв тип вино е вашето розе. За това няма нужда да сте признат енолог. Нюансите на виното са първата индикация. Ако розето е по-светло, то ще реагира повече като бяло вино. Ако то е по-тъмно, трябва да се използва като червено.

Така например светлото розе е идеално за готвене на миди и раци например. По-тъмните на цвят розета са запазили свежестта на своя вид, но структурата им позволява да се използват в рецепти с телешко или с говеждо месо. По-тъмното розе е много добър спътник при готвенето на всякакви други видове месо и сосове и маринати за ястия.

Скара, яхния и дивеч се мариноват с розе

Да използвате розето за мариноване остава най-простият начин да използвате още веднъж остатъците на дъното на бутилката. Кулинарни експерти предлагат два вида маринати в такива случаи. Едната, на базата на много светло вино, е идеална за скара, пиле, телешко, свинско и дори за скумрия и сардини. Втората, с кърваво розово розе, много по-тъмно, към рубинено, е за ястия като яхния, говеждо месо, дивеч.

Ето как да ги направите:

Готвене с розе
Лека марината с 250 мл светло розе - Взимаме естрагон от пет стръка и обелваме 2 скилидки чесън. Нарязваме ги на две и ги смачкваме с плоското на ножа. Добавяме всичко нужно за марината - вино, олио, зехтин, 1 лъжичка горчица, сол и черен пипер. След това месото се оставя в сместа между 6 и 8 часа преди да се пече.

Силна марината с 500 мл тъмно розе - достатъчно е да смесите виното със 100 мл олио, 100 мл зехтин и 50 мл коняк. Добавете 1 нарязан лук, 10 плодчета от хвойна и няколко стръка мащерка. Посолете и добавете черен пипер, преди да оставите месото в него за 24 часа. След това изцедете мръвките и ги сложете на огъня с малко масло.

Сос с розе
Розето може да е идеално и за сосове, и то не само за червени меса. Защо не например за бяла риба, ципура, треска. Ето една идея как да го направите:

С 250 мл светло розе: Най-напред разтопете малко масло и зехтин в малка тенджерка. Реже се лук и се слага през около минута на среден огън. След 5 минути се добавя лъжичка кимион на прах, стрък розмарин, сол, черен пипер, добавя се и виното. Сместа трябва да кипне и да ври дотогава, докато от нея не се изпарят около две трети. През това време се разбиват лъжица брашно с малко студена вода и се добавят в тигана. Добавя се и 100 мл сметана, смесват се и се маха от огъня.