Историята на салата „Цезар“ – като приказка за американската мечта

Историята на салата „Цезар“ – като приказка за американската мечта

Историята на салата „Цезар“ – като приказка за американската мечта


Не, салата „Цезар“, няма нищо общо с римския император Гай Юли Цезар, нито е родена в Рим. Историята на най-известната салата в света започва в Мексико на 4 юли преди почти 100 години и продължава като приказка за осъществената американска мечта до наши дни.


И да, в нея все пак има нещо италианско! Това е „баща й“ Чезаре (Цезар ) Кардини. Роден в Италия, той заминава за Америка с надежда да успее в живота! И наистина успява – благодарение на щастлива комбинация от късмет, случайност и, разбира се, талант и находчивост.


Защо родината на салата „Цезар“ е Мексико? 


Защото мечтата на Кардини да отвори ресторант в Америка съвпаднала с въвеждането на сухия режим в страната. Много американци бягали от него в съседно Мексико, където край градчето Тихуана изникнал курортът Агуа Калиенте, равен по блясък и развлечения на Довил и Монте Карло. 


Кардини последвал жадните за живот американци, наел помещение в Тихуана и отворил ресторант, който скоро се превърнал в любимо място заради добрата си кухня. Там, на 4 юли 1924 година, се ражда и най-прочутата салата в света.


Защо 4 юли е рожденият ден на салата „Цезар“?


Защото националният празник на Америка през далечната 1924 година довел много клиенти в ресторанта на Чезаре. Продуктите му бързо се изчерпали и когато шумна компания американци влетели и поискали да бъдат нахранени, гордият италианец видял един единствен ход пред себе си. И той не бил да ги отпрати, а да им направи ястие от продуктите, които имал в наличност.


И така се родила рецептата за салатата, която днес присъства (променяна през годините и доукрасявана от не един майстор) в менютата на ресторантите по целия свят.


Кои били първите съставки?


Крехки листа маруля - Ромейн (Romaine)или Кос(Cos), наречена на името на гръцкия остров Кос, откъдето е  разпространена (от нея идва леката горчивина във вкуса) ; рохки яйца, варени точно една минута, устърширски сос ( т.нар. Уорчестър); лимон; сол; черен пипер; зехтин; възможно най-добро пармиджано и крутони, приготвени с предварително овкусен с чесън зехтин. 


Кардини решил да компенсира липсата на разнообразно меню с изненада и приготвил салатата пред гостите си.  Това, което я прави знаменителна, според известната кулинарка Джулия Чайлд,  не е единствено и само вкусът, а няколко други фактора - нетипичния начин на забъркване на салатата,винаги в голяма дървена купа; употребата на почти сурови яйца; както и на зелена салата извън сезона за местно производство.


Джулия Чайлд е една от многото известни фигури, които са се оказали клиенти на ресторанта на Чезаре. Славата на салата „Цезар“ бързо се разраства от двете страни на границата и желаещите да я вкусват се увеличили главоломно.


Сред клиентите освен Джулия Чайлд (като дете) били знаменитости като Кларк Гейбъл и Джийн Харлоу. Уолис Симпсън също е посещавала често Тихуана и дори се смята, че именно там се запознава с Уелския принц Едуард.  Приема се и че тя е човекът, пренесъл салата Цезар в Европа. 


Като всяко известно нещо и след успеха се оказва, че 


салата „Цезар“ има много бащи


За нейни изобретатели се обявяват в годините братът на Чезаре, Алесандро, който добавя в рецептата парчета аншоа, които по-късно започват да се заменят със запечено пилешко или телешко месо. Сред хората, които претендират за „бащинство“ по-късно се нареждат и един от съдружниците в ресторанта на Кардини и майстор-готвач.


Каквито и спорове да има около нея обаче салата „Цезар“ продължава да се радва на почитатели по целия свят.