Гаспачо – студеният вкус на Испания

Гаспачо – студеният вкус на Испания



Вкусна студена супа, създадена от зехтин, хляб, оцет и вода, гаспачото е една от емблемите на Андалусия и Севиля. Съществува в множество варианти според продуктите, които се слагат в него, но общото е едно – истинско вкусно кулинарно удоволствие.

Началото на гаспачото не е така звездно и далеч от днешната му слава. Когато се ражда, то е просто храната на андалуските селяни по време на работа. Те имали навика да носят със себе си сух хляб от предишния ден и да си правят супа с него като го потапяли във вода, зехтин, оцет от чесън и понякога добавяли сухи плодове. От това време е и името на тази уникална студена супа. Названието й „гаспачо“ има арабски корени и означава накиснат хляб.

Първоначално цветът на гаспачото бил бял, но по-късно „почервенял“, когато доматът навлязъл в Европа и станал познат и  в Андалусия през 16 век. 

Така че традиционното андалуско гаспачо се състои от домати, чушки, краставици и лук. И може да се каже, че днес то е вкусна студена супа от смесени сурови зеленчуци. Може спокойно да се играе с вкусовете в нея, както и с цветовете, които предоставят зеленчуците, за да се получи безкрайна гама от комбинации. 

Това вкусно лятно и освежаващо ястие, може да бъде „разкрасено“ с крутони, с кубчета сирена или дори с филийки шунка и да се превърне в истинска лека вечеря.

Освен всичко останало гаспачото е и много лесно за приготвяне. Едниственото условие е да притежавате блендер.

Всъщност бързото приготвяне и отличния вкус на тази студена супа не са единствените й предимства. Сред много й други качества не на последно място са и хранителните й свойства. 

Студените супи са особено привлекателни по време на големи горещини. Тогава нуждите ни от вода нарастват, затова и трябва да увеличим дневния си прием. Водата е основната субстанция в супите - между 85 и 90 процента от тях. И малко повече в студените супи . Там една част от тази вода се свързва с фибрите на зеленчуците и плодовете, което позволява да се асимилира по-дълго време. Това е така наречената дълготрайна хидратация.

Каквито и да са комбинациите на техния състав, супите гаспачо имат тази особеност да събират повече зеленчуци и плодовели, всеки от които има своите хранителни качества. Така че смесването им осигурява разнообразие на приема. И още едно силно предимство на студените супи – начинът им на приготвяне благоприятства запазването на минералните соли и микроелементите. 


Ето и рецептата за доматено гаспачо по андалуски. За четири порции ще ви трябват 1 краставица, 1 кг зрели домати, 1 чушка (червена или зелена), една голяма глава лук, една или две скилидки чесън, 200 гр стар или пресен хляб, 2 супени лъжици винен оцет, 3 супени лъжици зехтин 

Приготвяне:

Накиснете хляба във вода. Измийте зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на наедро – доматите, краставицата и чушката. 

Обелете лука и чесъна и ги нарежете на парченца. 

Сложете в блендера зеленчуците, хляба, хубаво изцеден с ръце, зехтина и оцета и хубаво смесете всичко. Посолете със сол, черен пипер и евентуално няколко капки табаско, ако го харесвате. 

Оставете сместа за около два часа след което проверете дали има нужда от още подправки. Имайте предвид, че текстурата на гаспачото трябва да е доста гъста, но ако е прекалено гъста, можете да добавите малко вода. 

Насладете му се!