Френски опит: 3 идеи за приготвяне на зимнина

Френски опит: 3 идеи за приготвяне на зимнина



Почти е есен, сергиите преливат от вкусни плодове и зеленчуци, в изобилие и на ниски цени. Сега е времето за пазаруване и прилагане на всякакви хитрини за запазване на продуктите максимално вкусни и през зимата.

Това, освен икономично, е и полезно, защото спестява посягането към консервите в хипермаркетите, които често са пълни с хранителни добавки от всякакъв вид.

Затварянето на буркани с кисели краставички и варенето на лютеница никога няма да излезе от мода в България, а само който не е вкусвал туршия през зимата, би се усъмнил в това. 

Но слагането на зимнина не е само български патент. Ето какви съвети дават за това французите, които са провъзгласени за световните господари на кухнята.

  1. Дехидратация

С помощта на фурна, един от най-ефикасните „изсушители“ в такива случаи, може да се премахне водата от плодовете и зеленчуците. Така има възможност да се консервират ябълки, грозде, домати, а също и да се приготвят сушени тиквички, годни за консумация почти цяла година. И в плюс – със запазена значителна част от тяхната хранителна стойност. 

Във фурната могат да се изсушат и подправки, като това трябва да става на ниска температура (от 30°C до 40°C). 

Продуктите се слагат във фурната след като са измити, бланширани и нарязани. 

Имайте предвид, че въпреки че е много ефикасен, този метод често отнема много време и енергия и не е от най-щадящите силите. 

Ако има достатъчно слънце, продуктите могат да бъдат изсушени и по естествен начин. Достатъчно е да поставите нарязаните парчета на дъска, да ги покриете с много фин плат и да ги оставите на слънцето, обръщайки ги периодично.

След изсушаването храната може да бъде запазена в пликчета или да бъде сложена в олио, което се прави с доматите и гъбите.

  1. Бурканите

Консервирането на храни в буркани е метод, който се прилага еднакво за сурови, варени или приготвени продукти.

Предпоставка за успешното затваряне на буркани е да се спазва стриктна хигиена. Задължително е да се изчистят правилно плодовете и зеленчуците, преди да се премине към стерилизиране. 

За да се елиминират максимално бактериите, към водата при миенето може да се добави малко ябълков оцет или сода.

След като продуктите бъдат измити, е важно да се стерилизират и стъклените буркани, като се потопят във вряща вода, а след това се изсушават внимателно. 

Когато подготовката е приключила (продуктите са нарязани, смесени, разбъркани и т.н), бурканите се пълнят така, че да има възможно най-малко въздушни мехурчета, които може да развалят храната. 

След това трябва да се изсипе маринатата (солена вода) в бурканите. 

Уверете се, че ръбът на буркана е перфектно чист и затворете. Консервата е готова.

Течността за консервирането на продуктите варира според типа на храната. Може да изберете оцет, растителни масла, алкохол или сироп.


  1. Замразяване

Французите често казват, че замразяването има много достойнства.  То не само позволява продуктите да се консумират през цялата година, но и има предимството да запазва хранителните свойства на плодовете и зеленчуците, ако те са замразени достатъчно скоро.

Въпреки това не всички продукти се слагат веднага във фризера. Голям брой зеленчуци трябва първо да бъдат бланширани, тоест да бъдат потопени във вряща вода за кратко – от една до четири минути според дебелината. 

Бланширането е задължително за тиквичките, морковите, броколи, зеле, фасул, грах или дори спанак.

Потопени във врящата вода, тези зеленчуци ще бъдат освободени от ензимите, които участват в тяхното разграждане и ще запазят хранителните си качества във фризера.

Задължително след бланширането зеленчуците трябва да бъдат потопени в ледена вода, а после изсушени в кърпа. Едва сега е възможно да бъдат замразени.

Все пак внимание! Според канадската Асоциация за дистрибуция на плодове и зеленчуци (ACDFL), този начин на консервиране не е подходящ за всички зеленчуци. Избягвайте да замразявате артишок, цикория, патладжани, маруля, репички и картофи.