Динята - хиляда и едно превъплъщения на масата

Динята - хиляда и едно превъплъщения на масата



Изпълнена с вода, богата на витамини, съвсем малко калорична, динята се бори със стареенето на кожата и е истински съюзник в отслабването. И на всичкото отгоре е освежаваща и безкрайно вкусна! Няма как да не е сред първите любимки на лятото, още повече, че има хиляда и едно възможни превъплъщения.


Не вярвате? Ето някои от тях:


Едно парче от “пица-диня”


Това е една от последните роли на динята, което е превзело мрежата и печели все повече последователи - да заменим тестото в тортата или дори в пицата с резен диня. За да го направим както трябва залагаме на парче диня с дебелина между два и пет сантиметра, нарязано на няколко триъгълничета. След това, според вкуса си, можем да сложим върху тях сирене, мед, конфитюр или други плодове. За солената версия може да опитаме с фета, рукола, маслини и балсамов оцет. 


Чаша сок от диня


Друга оригинална алтернатива, с която може да преоткриете динята - да я направите част от свежа напитка. Достатъчно е да смесите сока от половин диня, предварително смляна с блендер, със зелен лимон. След това добавете няколко листа от мента, кубчета лед, сламка и воала - напитката е готова!


Сладолед за плажа

Когато термометърът се вдигне над 30 градуса, може да се насладите на замръзналата версия на динята. Няма нищо по-просто в приготвянето й - смесвате вътрешността на половин диня с три до пет кафени лъжички захар, сокът от един лимон и няколко листа мента. Слагате всичко това във форми за лед и го поставяте в хладилника в продължение на най-малко два часа. И после - сладолед, готов за плажа.


Диня-фета или новите домати с моцарела


Това лято можем да забравим класическата италианска салата, която залага на доматите с моцарелата в полза на братовчедка й - диня-фета. Свежа, лека и разхлаждаща, тя е готова да се присъедини към всяка закуска или вечеря през лятото. Рецептата - диня, парчета фета, чесън и бял лук. И всичко това полято с малко зехтин и балсамов оцет. 


Версия гаспачо или студена супа


Любители на гаспачото, какво ще стане, ако оставите за малко традиционната доматена супа? За няма и 20 минути ще можете да си приготвите перфектното студено ястие с диня, краставица, домат, лук, хляб, босилек, червена чушка и зехтин. Всичко се смесва в блендер и се слага на хладно място преди да бъде консумирано. 


На барбекюто


В поредицата от безкрайно вкусни изобретения това лято можем да се фокусираме и върху парчетата диня, приготвени на барбекю. Достатъчно е да я нарежем, да я поръсим с кафява захар и да я запечем за няколко секунди от всяка страна. Най-големите лакомници вероятно ще добавят и малко разтопен шоколад. 


Вода с диня - супер напитката на лятото


Пречистващи и освежаващи, “детокс водите” превзеха социалните мрежи на най-хелти момичетата. Начело на всички класации е водата от диня. От гледна точка на приготвянето й - нищо по-лесно. Напълвате голяма гарафа с филтрирана вода, добавяте вътре парчета диня и ледчета. И оставяте да се смесят през нощта. А после имате перфектната напитка на лятото.