Да вечеряш сам навън! Това отдавна не е странно…

Да вечеряш сам навън! Това отдавна не е странно…



Да отидеш сам на ресторант, да бъдеш сам на масата и да вкусваш храната единствено в собствената си компания! Това отдавна вече не е срамно и според кулинарните експерти не само не е недостатък, но може бъде и източник на истинско удоволствие.

От няколко години съществуват заведения, които приемат резервации само за единична вечеря и те с течение на времето се превръщат в модел за успешен бизнес. 

А клиенти очевидно дълго време няма да им липсват, ако се вярва на проучване на Hartman Group , според което близо половината от всички възрастни американци ядат в повечето случаи сами.  Подобни са и данните за Великобритания.

Онези, които се хранят единствено в собствената си компания, в никакъв случай не трябва да бъдат съжалявани. Защото да се концентрираш върху това, което консумираш, да се потопиш изцяло в атмосферата на храненето, е един от крайъгълните камъни на самодостатъчността, категорични са експерти.

Има и други предимства. Когато се храните сами, вие може да ядете всичко, дори и лоша храна, без да трябва да търсите извинения за това. Освен това сте освободени от отегчаващите ограничения на диетата на някой друг, от кратките раздумки, от това да трябва да се срещнете с някого толкова късно, че да сте готови да изядете салфетките преди предястията да пристигнат. И най-важното – освободени сте от това да правите компромиси. Вие сте си остров.

 Да не говорим, че има храни, които са за предпочитане да се хапват соло. С това ще се съгласи всяка жена, която някога е яла банан или е близала сладолед наблюдавана от група похотливи мъже. 

В ерата на iPhone, Facebook и Twitter e наистина трудно човек да се почувства сам с храната, дори когато не вечеря с някого. И все пак трябва да се опитва. Още повече, че, както казва кулинарният критик и любител на самотни вечери Джей Рейнър, „да се храниш сам, може да бъде вечеря с някой, когото обичаш“.

Ако никога не си го опитвал, значи много си загубил.