Бащата на сушито е амбулантен търговец

Бащата на сушито е амбулантен търговец


Сушито, няма никакъв спор, е символът на японската кухня. И не само, наравно със самураите, шогуните и оригамито, то е една от емблемите на цяла Япония и на азиатската култура. Вкусните хапки с риба и ориз отдавна имат свое място в ресторантите по целия света, все по-популярни са и в менютата в България.

А знаете ли, че за разлика от много други популярни храни, е известен човекът, който се смята за създател на  сушито. И не само, че е известен, но е и признат от историята за такъв. Той се казва Йохей Ханайа и е наричан официално бащата на нигири-суши – онова суши, кото се приготвя с натискане на ръка, което вероятно не рядко опитвате. Смята се, че именно това е началото на модерния вид и стил на сушито.

Всъщност корените на сушито идват от Древен Китай, от една храна, в която рибата е била осолена и увита във ферментирал ориз, за да бъде запазена. Така тя е била консервирана за месеци, след което е била изяждана, а ферментиралият ориз е бил изхвърлян.

В периода Едо обаче (1603 – 1868), Япония решава да промени това ядене, създавайки нов тип суши, наречено хайа суши, което позволявало рибата и оризът да се ядат едновременно.

През 18 век  в страната настъпва истински бум на пътуващите магазини, които напомнят сегашните заведения за бързо хранене. 

Историята разказва, че след като продавал известно време своите суши като амбулантен търговец, Ханайа отворил собствен ресторант, наречен „Сушито на Йохей“, специализиран в суши, което се приготвяло чрез притискане на ръка. 

Йохей Ханайа (1799-1858) се сдобива с титлата откривател на нигири – суши, въпреки че в този период в Япония е имало и други майстори на нагири суши. Той измислил нигири суши като част от усилията за разработване на ново меню. 

Според The History of Nihonbashi Uogashi, в началото на 19 век японците не са обръщали голямо внимание на рибата тон. Но когато Ханайа я сервирал, приготвяйки я със сос соя, който също добил популярност по време на периода Едо, това се променило. Днес, риба тон е една от най-важните риби за сушито.

Визуалната красота на нигири суши, комбинирана с нейната свежест и бързина на приготвяне, го превръщат в истински бестселър. Сушитата на Ханайа били доста близки до това, което можем да намерим и опитаме днес. Той добавил към приготвяните с натискане на ръка сушита уасаби и ориз, неща, познати и днес.

Сушитата на Ханайа станали така популярни, че всички ресторантьори поискали да ги правят в своите заведения. И това не е забравено днес, когато не рядко нови ястия се копират от конкурентите. 

Въпреки че Ханайа е бил всепризнат като създателя на най-представителното ястие на Япония, имало период, в който правителството не се впечатлявало от славата му, а напротив – дори везло го прицел. 

Историята разказва, че през 1833 година страната била споходена от голям глад.  Заради него били въведени Реформите на Темпо (1841-1843), които искали да успокоят ситуацията. Говори се, че Ханайа и другите майстори на суши са били арестувани, тъй като сушито нарушавало закони, свързани с прекомерните разходи.

За щастие реформите се провалили, законите вече не били спазвани и сушито се завърнало в Япония.

Днес Йохей Ханайа продължава да живее чрез нигри-суши, съществува и верига ресторанти, носещи неговото име. Там се сервират нудъли, супа и разбира се суши!