15 трика в кухнята, които могат да променят живота ви

15 трика в кухнята, които могат да променят живота ви



Готвенето е вълшебство, което изпълва с удоволствие всеки истински кулинар. Но има няколко неща, които могат да вгорчат живота дори и на най-пристрастените към кухненските магии хора. 


Сигурно няма да отречете, че и на вас ви се е случвало да се напрягате над рендето, докато се опитвате да рендосате зеленчуци. А не сте ли се ядосвали, когато водата изкипи от тенджерата и наруши ритъма ви в кухнята? Сигурно и за вас е било катастрофа, когато оризът ви се е оказал по-сварен, отколкото трябва. 


Тук може да преоткриете няколко съвета, благодарение на които с прости действия ще промените всеки миг в кухнята. Познати или не толкова, ето ги: 


1 За да разбиете белтъците си на сняг и за да не са твърди като бетон, започнете по-леко и постепенно качвайте скоростта до максималната, когато сместа започне да става пухкава. 


2 Сложете дървена лъжица над тенджерата с вряща вода, за да избегнете неприятната ситуация, в която тя извира и котлоните ви плувват в течност. 


3 За да опазите яйцата си цели докато ги варите, просто пробийте дупка с игла на върха на всяко. Така ще избегнете счупването им в горещата вода. 


4 Ако искате пюрето ви от картофи да е наистина пухкаво, добавете една щипка сода бикарбонат преди да смесите всичките му съставки. Този съвет ще ви помогне да направите ястието си по-леко и въздушно. 


5 За да рендосате по-лесно зеленчуците например, намажете рендето с олио, така че те да се плъзгат от самосебе си. 


6 Ако оризът ви е прекалено сварен, минете го под струя студена вода, за да премахнете излишното нишесте. Изцедете го и го затоплете отново на котлона на умерен огън. 


7 Тайната на неустоимата майонеза? Първо трябва добре разбит жълтък и неутрално олио (без аромат), добавено малко по малко и разбъркано със сърце. 


8 Ако кремът ви е вече направен, но има бучки, изсипете го в една пластмасова бутилка и я разтръскайте енергично докато не постигнете консистенцията, която сте искали. 


9 Ако салатата ви е увехнала, потопете я в подсладена вода в продължение на час. Тя ще възвърне цялата си свежест и хрупкавост. 


10 Маслото трудно понася високите температури. За да избегнете изгарянето или почерняването му, когато готвите месо или зеленчуци на печката, добавете няколко капки олио и бучката масло ще издържи на покачването на температурата без да изгаря. 


11 За да може листата от спанак да не изгубят свежия си зелен цвят по време на готвенето, сварете ги в газирана вода. Хлорофилът, пигментът, който е отговорен за цвета, няма да изчезне.


12 За да предотвратите навиването на руло на разточенето от вас тесто, поставете лист хартия за готвене на масата, топката тесто върху нея и покрийте с друг лист хартия. Остави ви само да разточите. 


13 За да запазите половинката на авокадо и да избегнете потъмняването й, капнете няколко капки лимон отгоре. Киселинността ще попречи на окисляването на плода. 


14. За да спрете втвърдяването на яйцата след варене, поставете ги веднага в ледена вода. Така ще постигнете идеалната консистенция. 


15 След като червеното ви месо се изпече, оставете го да почине няколко минути в чиния, покрита с алуминиево фолио. Така соковете му ще останат в него и то ще бъде крехко и сочно.