Великденско пътешествие: 5 кулинарни традиции на света

Великденско пътешествие: 5 кулинарни традиции на света





Пасха, фанеска, горещи крос бън… Знаете ли, какво е общото между тези понятия? Много просто - всички те са вкусни специалитети, дегустирани специално на Великден. За да отпразнуват възкресението на Исус Христос, хората в различни държави по света са създали с течение на времето различни кулинарни традиции. От тестени лакомства на Изток до ферментирала риба на Юг. 


Ето някои по-интересни кулинарни обичаи в света за Великден: 



"Buns" във Великобритания


Да започнем това вкусно пътуване от британците. При тях съществува обичай на Великден да се хапват топли кифлички в кръгла форма, напоени с аромати и пълни със стафиди. Приготвени на Разпети петък, те биват “белязани” с глазура във формата на кръст, символизиращ разпятието. The cross buns, както ги наричат британците, са много ценени и в Южна Африка и Австралия. Тяхната малка кръгла форма често е оприличавана на тази на яйцето, което сигурно не е случайно. 


Шунка с Coca-Cola в Съединените щати


В страната на Чичо Сам хората са много привързани към традициите, особено що се отнася до Великден. На този празник американците издигат в култ шунката, приготвят специални глазури, за да я направят хрупкава и вкусна. В различните щати има различни рецепти. Близо до Чикаго например, в щатите Илинойс и Уисконсин, шунката се се нарича медна шунка и коричката й е направена от мед и кафява захар. На други места някои семейства предпочитат да я полеят с  Coca-Cola и дижонска горчица. При всички положения няма граници, когато искаме да направим едно ядене вкусно. 


Пасха в Русия


В тази огромна страна повечето празнуващи Великден са православни християни. В центъра на техните кулинарни традиции е сладка сурова торта. Тя не трябва да се бърка с украинската пасха, която е приготвена и овкусена като бриош. Този десерт се прави на базата на бяло сирене и захаросани плодове и се “качва” нагоре като пирамида. 

Преди да бъде сервирана, сладката сурова торта се украсява с лакомства. 


Риба в Южна Африка


Да се отправим към друг континент и да стигнем една от най-южните точки на Африка. Семействата и там прославят този религиозен празник около маса с хубави ястия. На Великден в центъра на трапезата е рибата. Особено в град Кейптаун, в южната част на страната, на почит е маринованата риба тон. Местните жители приготвят сос с лук, чесън и подправки и поливат с него изпечената филийки риба. Всичко това стои в продължение на седмица в хладилника, за да бъде вкусено на Разпети петък.


Горещата супа на Еквадор


Да се отправим към Еквадор. Слънцето е още по-високо, жегата слиза над вас, но бъдете готови да опитате… една супа. Да, на Великден традицията повелява еквадорците да приготвят фанеска - супа, която се сервира гореща. Този обичай е свързан с религиозния празник, тъй като това ястие се приготвя от 12 зърна, които представляват дванадесетте ученика на Исус Христос. Към тях се добавя зеленчуци, нарязани на едро, твърди яйца или риба треска.