В сезона на гъбите: Как да ги изберем и приготвим правилно

В сезона на гъбите: Как да ги изберем и приготвим правилно

Гъбите са едно от удоволствията на есента, заради което успяваме да преглътнем и сбогуването с лятото, и приготвянето за зимата. Да се върнеш от разходка в гората с кошница, пълна с манатарки и да ги приготвиш вкусно, е сред вечните кулинарни мечти. Но с брането на гъби импровизациите са забранени.

Ето няколко съвета как да изберем ядливи гъби и как да ги сготвим най-добре?

Как да берем гъби, без да рискуваме
Важно е да се приготвите добре за брането на гъби. Да отидете в гората, разчитайки само на нюха си, няма да ви доведе до резултат. Най-напред бъдете сигурни, че познавате най-често срещаните видове - за това се снабдете с добър справочник за гъби или изтеглете приложение, което ги изброява и разпознава.

Бране на гъби
Най-добре е обаче, ако сте аматьор, да вземете разбирач, който да е с вас по време на първото излизане за гъби. Затова помолете някой близък, такъв, който познава добре района или пък някоя организация, специализирана в това. Те ще могат да ви разкрият най-добре тайните на гъбите и техниките на брането им.

Снабдете се с правилните инструменти и пособия - една плетена кошница ще даде най-добрите условия за набраните гъби. Със сигурност избягвайте найлонови торбички, които ще предизвикат бърза ферментация на гъбите ви и дори ще ги направят токсични.

Освен това изберете добре деня за брането на гъби - идеално би било той да е слънчев, два или три дни, след като е валяло. Не забравяйте и да сложите ботуши, както и да вземете дъждобран, в случай на нов порой.

По време на брането - бъдете внимателни
Гъби в масло
Правилото е да избягвате да берете гъби, когато не сте сигурни. Ако не познавате гъбата, оставете я, за да не трябва да я изхвърляте после цялата кошница. Избягвайте и райони около пътища или замърсени зони, защото гъбите имат свойството да абсорбират мръсотията в почвите.

При брането на гъби за ядене режете ги в основата на стъблото с нож - това позволява най-добре да ги разпознаете, а и оставя мицела, основата на гъбата, в земята и улеснява размножаването ѝ.

Не събирайте и много стари гъби. От една страна, те могат да бъдат негодни за консумация и дори отровни. От друга страна - те ще произведат спори, които ще помогнат за поникването на нови гъби.

След като наберете гъбите, трябва задължително да ги проверите, освен ако не сте били с експерт в гората. Можете да отидете при някой фармацевт, който би трябвало да може да различи отровните гъби или да се свържете с организация по гъбите във вашия район.

След като вече сте вкъщи, е важно да не държите много дълго гъбите, защото могат да станат токсични, когато остареят. Хапнете ги до 48 часа след брането или ги замразете в хладилник, изсушете ги или ги консервирайте.

Гъбите в кухнята
Брускети с гъби
След брането гъбите задължително трябва да се почистят. Ако вече не сте го направили, махнете от тях остатъците от треви или пръст. Можете да ги измиете, но много бързо те попиват светкавично водата, което ги разваля. Затова е най-добре да ги почистите с четчица.

За да ги сготвите, най-лесният начин е да ги сложите в тенджерата с чесън и масло. Така те ще станат идеална гарнитура за месо или риба, а също и за паста. Няколко яйца с тях - и обикновения омлет може да се превърне в произведение на майстор-готвач.

Едно пиле с манатарки, чесън и няколко стръка подправки ще ви даде уникален вкус и аромат.

И разбира се - много предястия, дори сандвичи са идеално място за гъбите в различни вкусни и оригинални рецепти.