Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесно

Тиквата! Няколко съвета как да я обелим лесноТиквите! Едни от великите господари на есента, които раздават щедро вкуса си по всякакъв възможен начин, отново са тук. Готови да се превърнат във вкусни десерти, супи и гарнитури и да ни преведат по най-апетитния път към зимата и пролетта.


Но преди да се насладим на тази класика на сезона и да се захванем с приготвянето й, трябва да се справим с нещо друго и не особено лесно.- обелването на тиквата. И то без да дадем в жертва нито един пръст. Ето какво съветват шефове и специалисти, посветили се на тиквата. 


Изберете твърда тиква


Най-напред изберете твърда тиква с гладка кора. Това е едно от основните правила, които ще ви спаси от порязване. Освен това такава тиква ще е гарантирано хубава и прясна. Според шеф-готвачи, “обезоръжили” не една тиква, набраздената или напукана кора е много по-трудна за белене.  


Белачка с двойно острие


Този съвет важи за онези тикви, чиито кори не са много опърничави като червените или тъмнооранжевите тикви. В този случай едно просто обелване с белачка с двойно острие ще е достатъчна, категорични са специалистите. Те съветват и да не използвате обикновена белачка от икономия, защото рискувате да не се справите лесно. 


Разрежете на парчета преди да белите


За тиквите, чиято кора е по-трудна за белене, готвачи съветват да ги разрежете на големи резени и да изрежете вътрешността от тях вместо да ги обелите. Затова, казват специалистите, използвайте дълъг нож, с който ще си улесните задачата и ще си спестите наранявания. 


Ако тиквата е тип “цигулка”, най-добре разрежете дългата част на филийки от по около 2 сантиметра, а тумбестата част разделете на две и махнете семките, преди да завършите беленето.


Варене на пара преди белене


Друга несравнимо добра техника за лесно белене на тиква е първо да я приготвите. Не си помисляйте да опитвате в микровълновата печка или във фурната, защото в такъв случай рискувате зеленчукът да омекне много и разделянето му от кората да стане много трудно. Затова опитните шеф готвачи препоръчват само едно - варене на пара. Как? Отрежете “шапката” на тиквата, почистете я, сложете я на хартия за готвене върху тава с решетка за скара и заедно с три чаши вода я засилете към фурната. 


Запазете кората


Това е много прост съвет, но той не може да се прилага за всички тикви, а само за тези с много тънка кора. Както морковът, един път приготвена, кората на някои тикви изтънява още повече и не се усеща. Докато по-дебелите кори могат да оставят неприятен вкус при ядене, с другите не е така. Веднъж приготвена, можем да я смесим с велурена текстура от кестени!


Вкусът е гарантиран!