Шест стъпки към перфектния хумус

Шест стъпки към перфектния хумус



Изключително апетитен и много полезен, хумусът е все по-често срещана разядка на нашата трапеза. Хранителните и вкусовите му свойства са всеизвестни, а още по-впечатляващи са те, когато го приготвим вкъщи. Основата е позната на всеки - нахут, зехтин, лимон, чесън, подправки и тахан. Всичко се смесва и.. готово. Само че за да се получи леката и кремообразна смес, която всеки път ни кара да искаме отново и отново, трябва да сме сигурни, че правим всичко по правилата. Ето шест съвета, които ще ни гарантират, че в края на приключението, всичко ще е такова, че да поднесем с гордост ястието на своите близки. 


Отделете си достатъчно време


Няма значение дали нахутът е сух или от консерва, всичко зависи от времето, с което разполагате в кухнята. Готвенето на бобови култури може да отнеме много време, не се доверявайте на това, което обикновено пише на опаковката. “Трябва да пресметнете 24 часа от накисването и минимум два часа за приготвянето”, съветва Клеа Кюизин, автор на книгата “Хумус”.


Качествени продукти


Да заложите на качеството при приготвянето на хумуса е от първостепенно значение. За да осигурите несравнимия с нищо вкус на разядката, трябва да използвате зехтин екстра върджин, както и пресни и ароматни подправки. 


Нахутът трябва да е белен


Мислите си, че домашният хумус се свежда до това да отворите буркан с нахут и да смесите зърната? Грешка! За да получите фина текстура трябва да си направите труда да обелите нахута един по един. “Отнема време, но променя всичко, независимо дали използвате сухи продукти или нахут от консерва”, убедена е Клеа Кюизин. За целта просто потъркаляйте бобчето между палеца и показалеца си. Кожичката ще се махне сама. 


Таханът е от ключово значение


Тахин, тахини или тахан, това 100 процента сусамово пюре е от ключово значение за успеха на ориенталското предястие. То дава вкуса и мекотата на приготовлението. Истината е, че би било трудно да успеете да го приготвите вкъщи без кухненски робот последен писък на модата. Затова кулинарната блогърка съветва да го купите от био магазин или от магазин с ориенталски стоки. “Може да смените сусамовия тахан с бадемово или фъстъчено пюре”, съветва специалистката. Ароматът ще е малко по-различен, но това няма да окаже влияние на текстурата. 


Използвайте и течности


Хумусът може да замести доматения сос в пицата или да бъде в основата на солената торта. Добавен в тестото за хляб, той позволява да се направят перфектните сандвичи. Може да бъде използван и като заместител на брашното или маслото в различни рецепти. Освен всичко останало бихме могли да се възползваме и от факта, че хумусът понася добре замразяването, за да опитаме различни цветни вариации с него с цвекло или сладък картоф. Възможно е да се приготви и в сладка версия с какао или канела като подправки. 


Съвсем възможно е да се приготви хубав хумус с помощта на миксер или мини робот”, уверява авторката. Но за да не се прегрее моторът, понякога трябва да се добави малко течност - вода или мляко - растително или не. Иначе ориенталският специалитет може да не се получи компактен и да е неприятен за консумиране. 


Заиграйте се с подправките


Кимионът е задължителен в оригиналната рецепта, защото той подпомага храносмилането на нахута. Въпреки това неговият силно изразен вкус може да се окаже неприятен за някои вкусове. Затова може да използвате други подправки. В такива случаи има едно просто правило, което трябва да се следва - уважавайте ориенталското. Сместа заатар, съставена от ароматни билки и сусам, например е добър кандидат за приготвянето на хумуса. 


С толкова полезни за здравето и вкусни подправки, би било голяма грешка да се лишите от качествен домашен хумус. Дано сме ви помогнали да го постигнете.