Сезонът на барбекюто...

Сезонът на барбекюто...



Сезонът на лятото е открит, а значи и този на барбекюто. Най-после отново е време да се насладим на дългите обеди и на прохладните вечери под открито небе. Но за да усетим тръпката от всичко в цялата му прелест, трябва да сме сигурни, че правим барбекюто по правилата. 

Трябва ли да набодем надем месото преди да го приготвим? Колко често да почистваме барбекюто? Трябва ли да се поставят мръвките директно на пламъците? И не на последно място – правим ли всичко така, че да не рискуваме здравето си и това на околните. Ето какво съветват специалистите.

Жан-Франсоа Дюпон, който е организатор на шампионата по барбекю на Франция, уверява, че барбекюто не е токсично за организма, ако е направено както трябва. За да сте сигурни,че това е така, ето осемте грешки, които да избягвате, когато правите барбекю. 


Не почиствате барбекюто


Ако знаете, че трябва да миете тенджерата или тигана след като сте го използвали, защо смятате, че това не се отнася и за барбекюто? То трябва да се чисти след всяко използване. Това помага да се избегне рискът от евентуално възникване на пожар при остатъци от мазнина по него. Освен това така печените ни скариди и други сладки вкусотии, няма да се окажат напоени с марината от ароматни билки например. 


Забравяте да загреете барбекюто


Втората грешка, която трябва да внимавате да не правите, е да забравите да затоплите барбекюто предварително. Това, което прави особено приятно вкусването на говеждо на барбекю например, е шарката на месото. Шарка, която се получава само когато решетките на барбекюто са много топли. Така че проявете малко търпение и почакайте преди да сложите наденичките и зеленчуците да се приготвят. 


Не слагате капак


Това е най-честата грешка – да не слагате капак върху приготвените вкусотии. Според специалистите по барбекю освен че помага да се запади топлината, капакът гарантира запазване на качеството и на вкуса на приготвеното ядене, а именно – ароматно и сочно месо. Затова препоръката е да оставите капака колкото се може повече след като махнете от огъня месото. 


Използвате вилица вместо щипки


С вилицата рискувате да прободете месото и да оставите соса, мазнината и кръвта да изтекат в огъня. Това е нещо, което може да възпламени отново пламъците и да изгори яденето. Затова е най-добре бързо да се снабдите с кухненски щипки.


Набождате месо преди да го приготвите


Това е друг спор, който често се разгаря сред феновете на барбекюто. Трябва ли да се набоде месото преди да се изпече, защото иначе съществува риск то да се спука и да „експлоадира“? „Никога не съм виждал наденички да експлоадират“, казва Жан-Франсоа Дюпон. И добавя, че да ги набодем, означава да оставим сосовете и мазнината на месото да изтекат и да разпалим огъня. Това поражда риск да изгорим приготовлението си, затова е най-добре да го излягваме. 


Оставяте барбекюто


Забранено е да се оставя барбекюто само да си свърши цялата работа, докато ние ходим да косим тревата, категорични са спецовете, които препоръчват да следим приготовлението непрекъснато. Това ще помогне да предпазите месото, ако пламъците се възпламенят наново.


Подправяте по всяко време


Що се отнася до подправянето, има толкова мнения, колкото и специалисти. Професионалистите обаче съветват солта и черният пипер да се слагат преди готвенето. Освен всичко останало солта помага да се образува коричка на месото, а вкусът на пипера се подобрява от контакта с топлината. От друга страна червеният пипер добива горчивина от допира с горещината, затова препоръката е той да се слага след приготвянето. 


И нали беше вече време за барбекю, наздраве!