Ягодата, каквато може би не я познавате

Ягодата, каквато може би не я познавате



Торта, конфитюр, тирамису, плодова салата и дори мохито – ягодите са готови да станат част от множество рецепти, коя от коя по-голям празник на масата. Повечето от тях са лесни за реализиране и са обхванали целия спектър на храната и напитките – от аперитиви, през предястия, ястия, десерти и коктейли, в началото на лятото почти всичко се върти около този червен и вкусен плод. И да, не се изненадвайте, този символ на удоволствието от хубавите слънчеви дни, е еднакво вкусен както в десерти, така и в солени ястия. 

Различните видове ягоди

Още с първото им вкусване през пролетта започваме да търси най-добрите на пазара. И като качество, и като най-приемливото съотношение на вкуса и цената. 

Може би ще се изненадате, но ягодата съществува в множество варианти. Един от най-любимите сортове по целия свят е френската гаригуета (Gariguette). Тя е стар сорт, който дава сладки и ароматни плодове в началото на сезона. Гаригуета дълго време беше господсващ сорт на пазара, но днес е в конкуренция с цифлуретата. Цифлуретата също е с издължена форма, много ароматна, на цвят леко оранжева, но е доста по-твърда. Малко по-късна, шарлота, във форма на сърце, също жъне овации благодарение на лекия си аромат на диви ягоди. Дарселект е друг сорт ягоди, изцяло кръгли и здрави, които се появяват през април.  

Как да ги изберем

Как да се ориентираме в многообразието, което залива пазара в края на пролетта и началото на лятото? Видът на дръжката може да ни е ориентир – ако тя е хубаво зелена, това е знак за свежест. Задължително проверете дали в щайгата или в кофичката няма развалени или наранени ягоди. И знайте, големината рядко е синоним на превъзходен вкус. Доверете се на мириса им, а също и на произхода им. Колкото по-дълго ягодите са пътували в хладилни камиони, толкова по-малко вкусът им ще си заслужава.

Когато ги приготвяме

Ако сте успели да купите ягоди с превъзходен вкус, запазете го като ги измиете бързо преди да ги нарежете и да ги сервирате свежи. Ако вкусът е дискретен, опитайте с това - поръсете ягодите със Съчуански пипер, джинжифил, лимон, портокал, балсамов оцет, босилек или върбинка. Няма да съжалявате.

Диетичната страна

Сладка, но не прекалено, ягодата е богата на полифеноли, минерали и витамин С с антиоксиданта сила, от която можем да се възползваме особено, ако я ядем сурова. Съставена 90 процента от вода, тя е един от най-малко калоричните плодове (30 kcal на 100 g).

Какво вино да сервираме с ягодите

Плодовите розета без танини ще им подхождат най-добре. Те обичат и балончетата в пенливите вина, които с нежната си природа провокират ягодовия аромат да се прояви в най-добрата си форма. Шампанизирано розе  също ще е прекрасен вариант за пресни ягоди. За торта от ягоди пък едно вино като австралийското Mauri би бил идеален вариант.