Молекулярната кухня - другата форма на храната

Молекулярната кухня - другата форма на храната


Опитахте ли вече таратор на топчета или супа във формата на триъгълник? А пяна с вкус на пържени кюфтета? 


Е, ако отговорът ви е “да”, значи вече сте чули за молекулярната кухня. Ако ли пък не, има какво ново да научите. 


Всъщност още в началото трябва да кажем, че има поне две виждания за нея. Според първото молекулярната кухня всъщност не е кухня. Тази концепция възприема молекулярната гастрономия като природна наука и по-точно като част от онази наука, която изучава механизмите на явленията, които се случват, когато човек готви. Според тази концепция при този метод се изучават явленията, а не се готви и молекулярната гастрономия е постижение на молекулярната биология, физиката и химията, а не на готвачите.


“Тя не произвежда храна, а уравнения, теории, мерни единици… И не е точно работа на готвачите, а на учените”, смятат поддръжниците на тази теза.


Според опонентите им обаче молекулярната кухня е нов модерен начин за приготвяне на храната. Тя има своето начало - то е поставено през 1992 година в Италия по време на практически семинар, който обсъждал ролята на науката в гастрономията. Същата година английска преподавателка по кулинария създава първия курс по новата дисциплина и тя постепенно започва да набира скорост.


Какво точно представлява молекулярната гастрономия? Тя например произвежда пяната, която е много популярна за украса на ястията в много гурме ресторанти. Нейните похвати са свързани с дехидратацията на продуктите, както и със сферификацията - процес, при който течностите се преобразуват в малки желирани топчета. Чест способ е и използването на течен азот за бързо замразяване на продуктите. 


За приготвянето на молекулярната кухня освен различни похвати се използват и различни инструменти. Такива са например сифон, ротационни изпарители, термоциркулатори за готвене на ниска температура и др. 

.

Със сифоните се създава пяна, с течния азот пък готвачите могат да направят много тънки прозрачни обвивки.


Молекулярната кухня, като всяка друга, не спира да се развива. И освен с формите, тя започва да експериментира и с вкусовете. Така например вече може да се опита хайвер от зехтин, маслини с вкус на шоколад, манго с вкус на хайвер и др.


Изглежда и в кухнята вече всичко е въпрос само на въображение, останалото е лесно да се приготви!