Майонезата - няколко истории, един вкус

Майонезата - няколко истории, един вкус
Дори и пълен аматьор в кухнята без съмнение познава този изключителен деликатес сред сосовете. И най-неизкушените в кулинарията са чували и са опитвали майонезата. В България, а и в повечето страни по света, тя е е сред най-консумираните продукти. И въпреки това историята й ни е толкова слабо позната.


За произхода на майонезата има няколко версии. Най-разпространената я свързва с Испания. Според тази история вкусният сос се е появил през 18 век в град Маон, столица на Менорка, която по това време била под владение на маршал Ришельо. Един от неговите готвачи, докато приготвял поредния банкет, се оставил да го води творчеството и само с два продукта, олио и яйца, дал началото на “маонеза”.


Една друга история пък тръгва от Франция, откъм Байон в Атлантическите Пиренеи, където е съществувала прочута рецепта със сос “Байон” или байонезен сос. 


Друга легенда я свързва с град Маньон в Аквитания, където един известен готвач измислил рецептата и я нарекъл “маньонеза”. 


И накрая, споменава се също и за друг готвач, близък до генерал МакМахон, роден във френския град Майен в Пеи дьо ла Лоар. Според преданието той създал невероятната рецепта, за да очарова МакМахон, а в знак на признателност към готвача, генералът решил да я нарече “майенез”.


Всъщност причината да не могат да се проследят точните корени на вкусния сос, е че няма оставени никакви писмени следи. Но така или иначе майонезата, която познаваме днес е невероятна комбинация, която подхожда идеално на множество ястия, меса, риби, яйца, морски дарове и др. 


Рецептата й и начинът на приготвянето й се променят през годините. В началото тя е била съставена само от два продукта - олиото и жълтъкът. Много бързо е дошъл моментът, в който към нея се е прибавил и оцетът, заедно със солта и черния пипер. Принципът на приготвянето също се е променил и ако в началото се е говорело само за получаване на емулсия от олио и жълтък, сега вече се търси ефект на “повдигането на соса”, за да се получи по-плътна и мазна субстанция. 


След време оцетът е бил заменен от лимонов сок, после се е добавила и горчицата, за да подпомогне получаването на сместа и да обогати вкуса в зависимост от ястията, които придружава. 


Олиото, което я съставя, също е различно и вече може да е зехтин, фъстъчено олио или класическото слънчогледово олио. И не само, днес можем да открием майонеза, приготвена например на базата на масло от авокадо, арган или масло от гроздови семена. Вкусовете варират за истинско щастие на гастрономите.


Днес майонезата е основа на много рецепти в много страни по света - като “яйца мимоза” в Италия например. Но тя е и ключът към други рецепти като сос айоли, сос беарнез, тартар или прочутият Коктейл сос.


Така че ако успеете да приготвите хубава майонеза, ще можете да направите и много други сосове, които да придадат очарователен вкус на вашите ястия.