Лукът: Няколко съвета как да го режем без да плачем

Лукът: Няколко съвета как да го режем без да плачем




Защо лукът ни кара да плачем? Защото задържа специфичен летлив газ, който дразни очите. Веднъж влязъл в контакт с тях, той се превръща в сярна киселина и именно в този момент сълзите потичат. И тъй като е един от основните герои в кухнята, без който почти нито едно ястие не може, стоически търпим неудобството. Всеки от нас си е изработил собствена техника за борба с неприятното усещане. Може би най-любопитната от тях е на възрастна дама, посетила наскоро Музея на лука в Бретан. Тя разказала на един от създателите на музея, че си слага кори от зеленчука на главата, за да се имунизира срещу сълзите. Разбира се, всеки е в правото си да изпробва всичко, което смята за добре. От нас - няколко съвета от експерти.


Ефикасните техники


Най-безпогрешни са всички техники с вода, които помагат да държим дразнещия газ далеч от очите си. Като например да поставим чаша с вода до дъската за рязане и да мокрим периодично острието на ножа си в нея. Може и направо да нарежем лука под леко течаща вода. При всички положения обаче не пълнете устата си с вода, защото е най-добре тя да остане  затворена - така газът няма да успее да проникне в нея.


Още нещо, което действа ефикасно - включете аспиратора и нарежете лука така, че да приключите с онази част, където са корените му. Именно там са разположени клетките, които са най-богати на сяра. Ако ги отрежете в началото, тя ще се разпространи в цялата стая. 


Една малка топка от трохи от хляб на върха на ножа е още един отличен начин да се предпазите. Ако пък не сте притиснати от времето, оставете главата лук във фризера  за пет минути. И друго, макар и да изглежда неподходящо - плувни очила или водолазна маска за най-чувствителните са друга възможност за в краен случай, съветват експерти пред Le Figaro cuisine. Това е физическа защита срещу изпаренията. 


Спорни техники


Една от тях е, че ако така или иначе сте започнали без предпазни мерки, е достатъчно да си сложите китките под студена вода за десетина минути. 


Друг спорен начин за борба със сълзите от лука е един бабин съвет, който се състои в това да сложите клечка за кибрит между зъбите си. Възможно е червеният край с барута да абсорбира сярата, но според експертите това няма никакъв ефект. Да се запали свещ или да се намаже дъската за рязане с оцет също са сред недоказаните съвсем методи. Но е възможно и понякога да действат. 


Изборът на сорта лук също оказва влияние на вероятността да се разплачем. По-малките и по-сочни видове - много вкусни, но и по-сладки, ще ни помогнат да избегнем сълзите. Остава да опитаме и “сюнионите” - лук против сълзи, разработен от американците от Bayer CropScience, за които RTL разказа в началото на годината. 


И накрая един финален съвет - за да избегнете възможността ръцете ви да миришат дни наред след като сте рязали лук, сложете си чифт фини ръкавици - като тези, които използват лекарите. Те със сигурност ще ви предпазят!