KFC - невероятна история за човешката воля и успеха

KFC - невероятна история за човешката воля и успеха

Знаете ли историята на полковник Сандърс и неговата рецепта за пържено пиле от Кентъки? Тя е невероятен разказ за човешката воля и за успеха, който иска да бъде преследван години и години, за да се усмихне в края на пътя, с цялата си щедрост, на която е способен.

Може и да не сте чували за полковник Сандърс, но със сигурност сте чували за KFC. Е, полковник Сандърс е онзи мил възрастен човек, който може да се види на всички фасади на прочутите ресторанти.

Историята му може да е истински урок по издръжливост за много предприемачи и бизнесмени и днес.

Харланд Дейвид Сандърс е роден в края на 19 век в бедно американско семейство. Още на 10-годишна възраст той започва да работи и не спира да го прави през целия си живот, представляващ дълга поредица провали.

Първият му по-сериозен бизнес е продажба на карбидни лампи. За нещастие дейността му бързо остарява на фона на мощната кампания за електрификация, която започва на територията на цяла Америка.

След неуспеха на бизнеса с лампи Сандърс рязко сменя попрището си и започва адвокатска дейност, която също бързо свършва след като се замесва в бой в съдебната зала. Въпреки че в крайна сметка е напълно оправдан, репутацията му е завинаги опетнена и той е наясно, че е невъзможно да продължи по същия път.

И Сандърс продължава! Новият му бизнес е ресторант, в който е твърдо решен да покаже кулинарните си умения и най-вече специалитета от Юга, в който е много добър - пържено пиле, картофено пюре, приготвени с ароматни и пресни билки.

Освен това, за да е перфектен при управлението на ресторанта си, той преминава осемседмичен стаж в Университета Корнел.

Не след дълго губернаторът на Кентъки му присъжда почетното звание “Полковник на Кентъки” като признание за приноса му в разпространението на американската кухня.

KFC лого
Шансът изглежда най-накрая му се се усмихва. Но не! Не и този път! Сандърс губи повечето си клиенти заради строежа на магистрала.

Бизнесът му е на ръба на фалита, той продава на загуба и едва успява да погаси дълговете си.

Съсипан и победен, на 66 години, той трябвало да се задоволи със 105 долара месечно социални помощи.

Там, където повечето хора щяха да клекнат пред това, което им е отредила съдбата и да се примирят с малшанса си, Сандърс решава по-скоро да действа, отколкото да се оплаква.

Твърдо решен да си стъпи на крака и убеден в потенциала на известната си рецепта за пържено пиле, той решава да я комерсиализира. Вместо да я продаде, той предлага на собствениците на заведения да я използват и в да му дават малка сума за всяко продадено пиле.

Това приключение обаче не се оказало лесно, а постоянството му било подложено на тежко изпитание.

Сандърс прекосил Америка в продължение на две дълги години със своята стара кола, спейки на задната седалка. Въпреки отказите, той се опитвал да е винаги свеж и пълен с ентусиазъм, когато убеждавал в качествата на рецептата си всеки нов собственик на ресторант.

И така - за две години той получил повече от 1009 отказа преди да чуе първото Да!

Да, прочетохте правилно - хиляда и девет отказа от собственици на ресторанти. Според вас колко души щяха да продължат след 50 отказа? А след 100? След 200? След 500? След 1000?

Но полковник Сандърс бил разбрал, че единственият начин да се провали е да се откаже. И неговото упорство го отвежда до края на 50-те години, когато вече е начело на една империя от 400 франчайз ресторанта.

В началото на 60-те години на миналия век “Kentucky Fried Chicken” започва да печели по около 300 000 долара на година. И защитавайки своята тайна, Полковникът скоро се превръща в един седемдесетгодишен мултимилионер.