Картофеното пюре и неговите тайни

Картофеното пюре и неговите тайни



Сигурно и вие си спомняте онези недели на обяд при баба, когато ароматът на масло и на картофи се носи из цялата къща - едновременно обикновен и успокояващ, но и апетитен и предизвикващ всички сетива. Колкото и просто да изглежда приготвянето на картофено пюре обаче, онези, които са се пробвали, сигурно вече знаят, че това не е така лесно. 


Ето няколко тайни в приготвянето на перфектното картофено пюре от един от френските шеф готвачи, Тиери Каракачиян, който ги е научил от своя ментор, звездата на френската кухня  Жоел Робюшон.  


Продуктите


Искате на всяка цена да добавите черен пипер, индийско орехче, зехтин или течна сметана в пюрето? Дори и не си го помисляйте. Истинската рецепта се състои само и единствено от 1 кг картофи, 200-300 мл мляко, 250 грама масло и няколко щипки сол. Това е всичко.


Друг голям въпрос, който възниква преди да пристъпим към приготвяне на любимото ястие, е изборът на картофите. Има различни сортове, но най-важното е да изберем малки по размер картофи, защото те са по-вкусни, готвят се по-бързо и поемат по-малко вода. 


Правилните инструменти


Всеки знае, че добрите изпълнители имат добри инструменти. Така че като първи етап от подготовката за правенето на картофеното пюре, професионалистът препоръчва да се снабдите с кръгъл и дълбок съд. “За да смелите картофите, препоръчвам мелничка за зеленчуци - по-добре от миксер или вилица”, споделя готвачът. А за по-придричивите любители на пюрето, които ценят неговата перфектно гладка консистенция, има още един съвет - да си осигурят ситна цедка, през която да го прецедят. Лекотата и финесът са гарантирани!


Готвенето на картофите


След като продуктите вече са подбрани внимателно и инструментите са налични, може да се пристъпи  към първия етап на самото готвене - измиване на картофите с тяхната кора. “Извън всякакви правила е да ги белите или да ги режете предварително, защото рискувате да се напоят прекалено с вода”, казва Тиери Каракачиян. Трябва само внимателно да ги почистите, за да избегнете остатъците от почва и пестициди. След това сложете  единият килограм картофи в кръглия и дълбок съд и ги покрийте със студена вода. Посолете като имате предвид, че солта не трябва да е повече от 10 гр на литър вода. След това включете на слаб огън в продължение на 20-30 минути. 


За да проверите дали са се сварили, опитайте с върха на ножа. Забодете го в центъра на картофа. Ако излезе лесно, това е знак, че той е сварен. Остава да изхвърлите водата, да подсушите картофите и да ги обелите още топли. 


Идеалното пюре


Веднъж сварени, пасийрайте картофите в мелничката за зеленчуци и изсипете сместа в кръглата тенджера. След това “изсушете” пюрето на среден огън, разбърквайки го непрекъснато с дървена шпатула. Последно, но не на последно място - добавете маслото парче по парче. Важното е то да е съвсем студено, защото така ще се смеси с картофите по-добре. През това време кипнете мляко в една тенджерка, след това го добавете малко по малко в пюрето, продължавайки непрекъснато да разбърквате енергично. Добавете още сол според предпочитанията ви.


И готово! Да ви е сладко - на вас и гостите ви!