Как да почистим фурната: Няколко практични съвета

Как да почистим фурната: Няколко практични съвета


Вкусно и красиво ястие, но купища мръсни прибори! Едва ли има някой, който да не познава отчаянието на този момент. А ако към мръсните тигани, тенджери и множество лъжици се добави и мръсната печка, тогава удоволствието от приготвянето на храната може да отиде съвсем на заден план. За да си спестим това и за да се насладим на всеки миг в кухнята, ето няколко съвета, благодарение на които  можем да изчистим бързо и качествено фурната си.


Изчистване при екстремни случаи


Ако често ви се случва да включите фурната и скоро след това да ви удари тежкият мирис на препечено, значи наистина е време да я изчистите основно. След множество вкусни геройства в нея, пръските мазнина са се запекли и дори препекли, което ги е направило много трудни за отстраняване. Вместо да се опитвате да ги изчистите в онази, меко казано, неудобна поза, по-добре ги накарайте да омекнат, което ще ги направи по-лесни за отстраняване. 

 

Ето как може да стане това. В един съд смесете половин чаша сода бикарбонат с малко вода, така че да получите гъста смес. Нанесете я върху стените и дъното на фурната, както и върху стъклото, и оставете содата да подейства в продължение на една нощ. 


На следващия ден отстранете това, което е останало, с влажен парцал. След това напръскайте повърхностите с оцет, който ще предизвика пенеста реакция с бикарбоната. Премахнете мръсотията с влажна гъба и повторете цялото упражнение още веднъж, ако е необходимо. За да приключите, загрейте фурната до 100°C в продължение на 15 минути. 


Почиствайте фурната си ежедневно


Няма нужда да чакате положението да се влоши, за да решавате проблема. За предпочитане е да почиствате фурната си всеки път след като я използвате. Когато е още топла, изсипете малко сок от лимон върху гъба и изчистете с нея стените и грила. Топлината ще помогне да отстраните лесно мазнините. 


За да се улесни чистенето, фурните са снабдени със самопочистващи се функции, наречени пиролиза, каталитични панели или хидролиза според модела. Тези опции позволяват благодарение на топлината фурната да се чисти много по-лесно.


Каталитичните панели унищожават мазнините като ги загряват и ги абсорбират благодарение на порестите стени на фурната. Но крайният резултат не е толкова оптимален, колкото с пиролизата например, която позволява да се отстранят запечените мазнини доста по-лесно. Трябва да се знае и че ефикасността на каталитичните панели е ограничена до пет години след закупуването им, а използването им е изключително енергоемко. 


Пиролизата е система за самопочистване, която загрява фурната до 500°C и позволява да отстраните както мазнина, така и захар само с един обикновен парцал в края на програмата. 


Хидролизата използва водна пара, за да изчисти мазнината и захарта върху стените. Достатъчно е да изсипете вода в предвидения за това контейнер. Това е най-икономичният метод от гледна точка на изразходване на енергията. С почистване за 30 минути, този метод е и най-адаптираният за всекидневно използване.