Храната - символи и обичаи на Нова година

Храната - символи и обичаи на Нова година


Посрещането на Нова година е свързано с надежди и очаквания за добро по целия свят. Хората във всяка държава имат своите обичаи, с които да “викат” и “пазят” щастието и вярвания, че ако ги изпълняват, късметът в следващите поне 365 дни ще бъде на тяхна страна. Голяма част от тези традиции са свързани с храната, с начина й на приготвяне, с начина й на консумиране и с преживяванията около нея.


Ето някои от тях:


България: Баница с късмети


Един от българските новогодишни обичаи, свързани с храна, безспорно е баницата с късмети. Тя се приготвя в първия ден на новата година. Народът ни пази традицията да скрива в парчетата на вкусната баница различни късмети и по тях да гадае за бъдещето си. Късметите могат да бъдат както монети, така и малки символични предмети като дрян с пъпка, който символизира здравето и дълголетието.


Гърция: Маса, украсена с бижута


По време на новогодишната вечеря домакинята в Гърция поставя най-хубавите си бижута в една чиния и я слага на масата. Вярва се, че този обичай ще донесе на семейството просперитет през цялата година. 

След като яденето приключи, традицията повелява ястията да не се вдигат преди следващия ден. Причината е, че се чака Свети Василис (гръцкият Дядо Коледа). И е учтиво да се остави малко храна за щедрия посетител. 


Хърватия: Раци и омари - персона нон грата


В Хърватия в новогодишното меню няма да откриете нито омари, нито раци. Тези два морски деликатеса са приемани от хърватите като носители на нещастието, тъй като се движат назад. Пилето също е забранено на празничната трапеза, както и всяко пернато, защото могат да излетят заедно с късмета. 


Полша: Люспи от шаран


Поляците смятат, че могат да си гарантират богатство в бъдеще като носят в портмонетата си две или три люспи от шаран, които опитват по време на вечерята на Нова година. 

Шаранът е от най-почитаните риби в страната, особено при празниците в края на годината.


Италия: Леща за късмет


В полунощ на Нова година италианците имат навика да вкусват «cotechino e lenticchie». Това е традиционно ястие в страната, което представлява леща с наденички и което се вярва, че носи щастие. Да се ядат храни в кръгла форма, най-вече зърната на лещата, е сигурен знак за успех и богатство.


Франция: Шампанско и гастрономия


Във Франция в новогодишната нощ вечерята е изцяло гастрономическа. Фоа гра и пушена сьомга са част от задължителните храни на масата. Въпреки това всеки район си има своите обичаи и предлага и своите ястия. Те могат да са маслини от Марен Дорлеон, патешко конфи от Югозапад, охлюви от Бургундия, хайвер от Аквитания. 

Другите празнични специалитети включват целувки под елхата и много шампанско веднага след Нова година. 


Белгия: Новогодишно кисело зеле


Белгийците започват годината, хапвайки традиционно ястие, направено от кисело зеле, колбаси, картофи и бекон, поляти с малко бира. Но внимание, има цял ритуал за спазване около масата. Това традиционно ястие трябва да се опита докато в ръката се стиска силно монета, за да се осигури финансовата сигурност на семейството през следващата година. 



Испания: 12 грозда в полунощ


Испанците започват новата година, ядейки 12 гроздови зърна в полунощ. Но те не могат да ги преглътнат в който и да е момент, а трябва да изчакат църковните часовници да отбележат полунощ и да ги преглъщат с всеки удар на часовника. Ако тази традиция се спази, 12-те месеца, които предстоят, ще са пълни с щастие и успех. 

Винопроизводителите от Аликанте в югоизточна Испания са започнали първи този обичай през 1909 година. 


Великобритания: Сол и въглища



Британците имат обичай да слагат в джобовете си една монета, малко сол и парче въглища, когато излизат от вкъщи след полунощ на 31 декември. Тези неща символизират парите, храната и топлината, които трябва да изобилстват в къщата през новата година. 

И обратно, ако те излязат на улицата без нищо в джоба, ще трябва да очакват една нещастна година. 





Норвегия: Скрит бадем


На Нова година, норвежците имат традицията да ядат сладкиш от ориз и мляко. В него те имат обичая  да скрия един бадем. 

Човекът, който открие скъпоценната ядка ще има успех и късмет през цялата година.