“Добър апетит” - не правете повече тази грешка

“Добър апетит” - не правете повече тази грешка


”Добър апетит” - чуваме го често и навсякъде, пожелаваме го вкъщи и на приятели и сме сигурни, че това е едно добро начало за приятен обяд или вечеря. Но не е така… Това пожелание вече не е учтиво. Французите, които са абсолютните му владетели, се отказват от него. Bon appetit, казват те, е грешка и допълват: Не я правете повече!


Гастрономическата репутация на Франция отдавна е прехвърлила границите на страната. Същото се отнася и за израза “bon appetit”. Едно доказателство за това е клипът на Кейти Пери от миналото лято “bon a-, bon appetit baby”. Да, пожеланието е все още популярно и често срещано, но едва ли ще остане още дълго такова заради новите правила на добрите френски маниери. 


“Успех”, “късмет” и “добро храносмилане”... това е, което французите виждат днес в добрия стар “Добър апетит”. А “Успех” и “Късмет” предполагат, че приготвените ястия са трудни за ядене. Тежък удар по домакинята! Идеята за доброто храносмилане пък напомня за нашата биология и за това, което се случва в корема ни. А за французите това не е нито много учтиво, нито много елегантно.


Къде започва всичко?


Обикновено произходът на пожеланието “Bon appetit” се свързва със Средновековието. Според някои източници още по това време французите са си дали сметка, че изразът не е много подходящ, англичаните например не казвали и дума преди ядене. Нуждата да се храниш по това време се е превърнала в истинско изкуство на масата. Напомнянето на чисто физиологическия аспект на храната започва да минава на заден план. 


Въпреки това “Добър апетит” се използвал през 19 век, макар и в по-малка степен, като молитва за това, че всичко ще мине добре по време на храносмилането. Било е обичайно да се мисли, че във функционирането на човешкия организъм има някакъв вид загадка. Една зона на здрача, която изчезва с прогреса на медицината. Според някои източници изразът се е върнал отново на мода с американците след Втората световна война, и се е разпространил като много други френски “клишета”. 


Днес обаче добрите маниери изискват да се избягва пожеланието “добър апетит” и да не се отговаря с него, когато ни го отправят. “Благодаря” или “и на теб също” са приемливите алтернативи, които дават възможност да не влезете в противоречие с етикета.


Запомнете го за следващите си вечери, може да се окаже от полза!