Десертите на есента: Цветни, вкусни и сладки

Десертите на есента: Цветни, вкусни и сладки

Със своите нюанси в оранжево, червено и кафяво, с множеството си вкусове на плодове и подправки, есента е идеална за приготвянето на освежаващи десерти от продуктите и в цветовете на сезона.

Подправки, които отиват на всичко
Когато говорим за есенната кухня, няма как да не започнем с канелата - звездата на есенните подправки. В кекс, в палачинки или в пай с тиква, тя стопля някои плодове като ябълките и крушите, за да им придаде лек есенен вкус.

Но канелата не е единствената подправка, която може да се използва този сезон. Джинджифилът, кардамонът или карамфилът са също отличните съставки, които могат да се прибавят към която и да е смес за сладкиш.

Хубавите продукти на сезона
Разбира се, ябълката и крушата са първите, които идват веднага наум, когато стане дума за есенен десерт. Но не са единствените - спокойно можем да погледнем към смокините, лешниците и въобще към многобройните ядки като бадемите например. Не трябва да забравяме и тиквата, която е безкрайно сладка. Вкусотия, която може да бъде ароматизирана с кафе или с карамел, които също са сред вкусовете, вписващи се идеално в тона на една есенна рецепта.

Топлите десерти
Десертите на есента: Цветни, вкусни и сладки
От гледна точка на приготвянето, можем да заложим и на десерти, които се сервират топли. Крамбъл, палачинки, пълнени с карамел, печени карамелизирани банани, или торта с течен шоколад… Идеите за вкусотии са много, а желаещите да ги вкусят са насреща.

Ето и една рецепта, която може да ви хареса

Мини пай с ябълки без глутен
Това е една рецепта, която се противопоставя на традиционните рецепти. Освен това е бърза и лесна за приготвяне. За нея ще са ви нужни 10 малки ябълки, 25 г полента, 165 г царевично брашно, 60 г брашно от нахут и 150 г масло. А също и едно яйце, половин кафена лъжичка бакпулвер, по-малко от щипка ванилия на прах, сол и захар. След това изрежете от хартия за готвене.

Десертите на есента: Цветни, вкусни и сладки
Приготовление: Затоплете фурната до 70 °C. Обелете и издълбайте ябълките.

Разбийте всички съставки без захарта, докато не се получи хомогенна смес. След това увийте с готварска хартия сладкарски кръгове с диаметър 8 см. Разстелете внимателно 50 г от сместа във всеки кръг и поставете по една ябълка в центъра, натискайки леко.

После поръсете със захар и карамелизирайте с помощта на готварска горелка.

Сложете есенния десерт във фурната за 30-35 минути. Ако ябълките не са се запекли достатъчно, оставете за още няколко минути.