Авокадото - едно приключение на милиони години

Авокадото - едно приключение на милиони години




Екзотично, ненатрапчиво и безкрайно полезно, авокадото е извървяло дълъг път, за да може днес да e на нашите трапези. Неповторимият му вкус носи имената на много от световните специалитети - от гуакамолето до сушито, минавайки през десетки салати - всички до един заредени с неустоимия му чар. 


Но преди да се превърне в тази съществена част от кухнята на света, то е преминало през години и дори през цели епохи, пътешествало е през вековете, трупайки история, която му придава допълнително блясък  днес. Най-малкото защото пътуването на авокадото към днешния ден е едно забележително приключение, продължило няколко милиони години!


Но преди да се съсредоточим върху фактите, нека се върнем в началото. Там, където ацтеките за първи път са го видели и са решили да му дадат име. Нарекли го ahuacatl - име, означаващо “тестиси” и препращащо към формата му. 


Но произходът му е далеч преди този момент. Според изследователите авокадото е съществувало по време на епохата на Плейстоцена - преди около 2,58 милиона години. И ако днес неговият плод се намира в чиниите ни, то е преди всичко благодарение на най-големите животни на планетата, които се развивали в тропическите гори на Америка. 


По това време тези райони са били населявани от огромни тритонни ленивци и огромни броненосци с размерите на автомобил. Тези животни са били изключително привлечени от авокадото и са били снабдени със специална храносмилателна система, която можела да раздели твърдата кора от плода и да абсорбира останалото. Огромната костилка те изхвърляли с фекалиите. 


Именно техният хранителен режим се оказал благодатен за разпространението на дръвчетата на авокадото, чиито зърна под формата на костилка били “посяти” от огромните животни буквално навсякъде. И въпреки трудностите, свързани с високите гори, които не давали възможност за израстване на по-ниските култури, авокадото успяло да се развие, благодарение на подхранващите елементи, осигурени от животните. 


Човешката намеса


Тези взаимно полезни отношения между авокадото, ленивците и броненосците продължили дълго, много дълго, докато огромните животни сложили край на приключението като изчезнали от лицето на Земята. Това станало преди около 10 хиляди години. Причината за тяхното изчезване не е ясна, но учените предполагат, че е свързана с климатичното затопляне, наблюдавано в края на последната ледникова епоха.


Каквато и да е причината, това изчезване застрашило сериозно съществуването на авокадото. То започнало бавно да се превръща в плесен след падането си на земята- За щастие в този момент се появили хората, които взели нещата в свои ръце.


Завладени от вкуса на авокадото, те започнали сами да го отглеждат. И благодарение на техните усилия, които продължили във времето, екзотичният плод достигнал до наши дни. Дар от предците, за който трябва да сме щастливи, че е достигнал до нас и днес.