Антипасти или как да отпразнуваме живота по италиански

Антипасти или как да отпразнуваме живота по италиански



Италиански закон и цяла институция, aperativo, което се настанява на масата, за да даде възможност да се отпразнува самия живот, la dolce vita... Повод да се съберем със семейството или с приятели и да споделим едни от най-приятните си моменти около един шприц.Това е италианската антипаста!

Приготвена със зеленчуци, студени меса и морски дарове, окъпани в зехтин, в ароматни билки и подправки, антипастите могат да бъдат и сами по себе си ястие, но също и едно завършено предястие. 

Антипасти със зеленчуци

Италианската кухня, която е прочута по целия свят, диша с пълни гърди зехтин и зеленчуци, отгледани от слънцето. Антипастите, които на италианск иозначават просто „преди ядене“, са емблемата на тази средиземноморска  кухня. Също както испанските тапас или мезетата по нашите ширини. В часа, уречен за аперитив, италианските антипасти дават уникалната възможност да се възползваме от сезонните зеленчуци в цялата им простота. Сурови, сушени, пълнени, варени или печени въ в фурната, южните зеленчуци  като доматите, патладжаните, каперси,партишок, маслини и чушки просто само се мариноват няколко часа в зехтин. За пълнените ястия принципът е същият – с единствената разлика, че пълнежът трябва да се добави по време на готвенето. 

Антипастите, разбира се, могат да се приготвят и предварително, съхранени в буркани и чакащи следавщото aperativo. 

Антипасти с меса и морски дарове

Независимо дали става дума за антипасти от зеленчуци, с месо или морски дарове, зехтинът е основният герой в рецептата и затова е много важно да го изберем добре. Студеното месо, което е изключително популярно в Италия, трябва също да бъде избрано грижливо, за да сте сигурни, че това, което приготвяте, ще е от високо качество. В действителност много от антипастите правят реверанс към голям брой местни специалитети като копа, панчета, салами, брезаола, сопресата и др. 

Що се отнася до морсите дарове – скаридите, калмарите и аншоата са най-препоръчваните като предястие, но всеки регион има свой собсвен специалитет. Може да се каже, че в цялата страна има над 500 рецепти, достатъчни, за да разнообразят антипастите според желанията ви. Разнообразие от морски дарове има и в магазините в България.

Типично италианско aperitivo у дома

Ако искате да имате истинско aperativo по италиански, трябва да добавите към антипастите кростини и брускети, без да забравяте, разбира се, гризините – тези вкусни италиански хлебчета, които присъстват на всяка италианска маса. 

След като вече сте сервирари малките апетитни ястия, не ви остава нищо друго освен да ги вкусите, въоръжени и с чаша Шприц, лимонада или бяло. Или червено, за тези, които го предпочитат.