10 храни, които винаги трябва да имаме вкъщи

10 храни, които винаги трябва да имаме вкъщи

Когато денят е бил дълъг, когато цял ден сте се надпреварвали с времето и пак не сте успели с нищо. И като капак вечерта е дошла, а вкъщи нямате нищо, с което да приготвите вечеря. И не са ви останали никакви сили да отидете на пазар.

В такива случаи, за да успокоите глада на празния си хладилник, трябва да имате под ръка няколко продукта на помощ. Буркани с консерви, сосове, замразени зеленчуци - някои са наистина незаменими.

Ето няколко съвета каква храна да включите в запасите си в шкафа за такива моменти.

Основни продукти
Според различни кулинари трябва винаги да имаме две нишестени храни - ориз и паста. Но също и брашно, кутия с царевица, риба (туна, сардини, скумрия...) и защо не и нахут.

Хубаво е да имате и доматен сос, кокосово мляко и маслини. Що се отнася до фризера, трябва да отчетем заслуженото на пликчетата със зеленчуци - грах, моркови или зелен фасул. Тези храни са наистина основата..

Какво да сготвим
Замразените зеленчуци трябва да имате винаги вкъщи
Тези продукти могат да помогнат за приготвянето на вкусно къри с кокосово мляко например. Това е здравословна храна без месо, нито риба и най-вече много лесно за приготвяне. Само с няколко подправки, ориз, малко кокосово мляко и зелени замразени зеленчуци, човек може да остане изненадан от резултата.

Що се отнася до останалите продукти, винаги трябва да имаме вкъщи, пакетът с пастата може да се превърне във вкусно ядене, приготвено с доматения сос, черните маслини и с босилек от хладилника.

Може да се импровизира и с един хумус от нахута или нещо мексиканско с царевицата, доматения сос, червен пипер и ориз. А с няколко размразени червени чушки ще е още по-вкусно.

Консерви с боб и нахут са задължителни храни в килера
Не трябва да забравяме и рибата, която може да бъде овкусена с топъл сос. Достатъчно е да полеем филе скумрия със смес от моркови, доматен сос и ароматни подправки. И всичко е готово.

Как да се организираме?
Независимо дали пазаруваме всеки ден, или само веднъж в седмицата, няма никаква тайна, че се движим по течението. Когато отворим шкафа, трябва да обърнем внимание на това, което липсва, и да го запишем веднага в списък. Хубаво е да го направите преди още да сте видели какво друго липсва. Просто трябва да го превърнете в механичен жест.